zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

BiH – tržište u usponu (što možemo očekivati?)

autor: Karlo Jalovičić, foto: Aerodrom Sarajevo

Bosna i Hercegovina je ove godine iznenadila čak i najspremnije.  Ukupno je opslužila  1.207.968 putnika (Sarajevo 767.133, Tuzla 299.009, Banja Luka 139.886 i Mostar  1.940 putnika). Ovime je BiH prvi put došla u „koštac“ s Crnom Gorom koja je 2021. opslužila 1.324.016 putnika, te S. Makedonijom koja je opslužila 1.391.378 putnika, a konačno je „odskočila“ i od Slovenije prevozeći čak 753.561 putnika više (do 2019., ove dvije zemlje su imale vrlo sličan broj putnika, Slovenija 2019. 1.721.335, a BiH 1.919.322).

 

Najvažniji događaji u 2021. za BiH aerodrome

Sarajevo

Sarajevo je prvi put u povijesti pristalo na otvaranje baze s LCC kompanijom, WizzAir. Ovaj događaj je bio presudan za Sarajevo, kao i za njegov položaj na EX-YU tržištu. Također, aerodrom je ovime prihvatio i „dijasporski“ model (isključivo letovi na kojima putuje dijaspora) kakav imaju Skopje, Priština, Tuzla, Niš i Banja Luka. Sarajevo je ovdje gubilo stotine hiljada putnika godišnje.

Aerodrom je pri završetku radova na terminalnoj zgradi koja će moći opsluživati 2.000.000 putnika godišnje. Time će se dnevni broj letova, koji je tijekom zime iznosio 10-11 dnevnih letova, moći udvostručiti, te će aerodrom moći hendlati 21-22 dnevna leta, a u ljetnoj sezoni čak 35-40. To će Sarajevo približiti Zadru, Rijeci ili Tivatu u top sezoni (VI, VII i VIII. mjesec). Aerodrom je imao 77% prometa iz 2019.

Vlada FBiH je konačno ukinula putničku taksu od 10€ (novac je išao za financiranje aerodroma u Mostaru, Tuzli, Banja Luci i Bihaću), koja je Sarajevo činila aerodromom s jednim od najskupljih taksi u Europi, što je obeshrabrivalo prijevoznike da lete za ovaj aerodrom.

 

Tuzla

Unatoč tome što je MAT imao jako loš broj putnika u odnosu na ostatak BiH, ovaj aerodrom je na dobrom putu da napreduje u 2022. WizzAir, kao i Tuzla, planiraju bazirati 3. avion (vjerojatno A321). Trenutno se vrše radovi na 3. izlazu. Aerodrom je također raskrčio drveće i otklonio potencijalne smetnje koje bi mogle utjecati na veće avione, kao i izdržljivost piste. Aerodrom je imao 50% prometa iz 2019.

 

Banja Luka

Aerodrom je napravio odličan deal s aviokompanijama, te je doveo čak dvije nove (WizzAir i Air Montenegro). Banja Luka će se drugi put u povijesti ponovo povezati s Bečom (Ryanair), te biti jedini povezani aerodrom u BiH s Italijom nakon dugo vremena (Ryanair, Milano Bergamo). Podsjetimo, Alitalia Express je u novembru 2006. uvela direktne svakodnevne letove Milano Malpensa-Sarajevo sa Embraerima ERJ-145, međutim, aviokompanija je vrlo kratko letjela na ovoj liniji. Fly Bosnia je okušala sreću na letovima Sarajevo-Rim Fiumicino, ali bezuspješno. Također, Montenegrova linija Tivat-Banja Luka je vraćena nakon dugo godina. Zadnji put ju je letjela BH Airlines 2014., tako da je ovdje aerodrom uzeo dodatne putnike. Aerodrom je tijekom cijele prošle godine razmatrao zatvaranje piste i taxiwaya radi obnove, međutim, aerodrom nije dobio potreban novac, tako da je iskoristio šansu suspendiranja letova aviokompanija i to će odraditi do kraja 2. mjeseca ove godine. Aerodrom je imao 93% prometa iz 2019.

 

Mostar

Unatoč tome što je aerodrom Mostar imao skoro najlošije rezultate u Europi, management je odradio nekoliko vrlo važnih koraka prošle godine. Naime, management je prisustvovao sajmu „World Routes Milano 2021.“ i imao ozbiljne pregovore s Air Dolomitijem, Eurowingsom (Lufthansa Grupacija) i Wizzairom (vodeći LCC u BiH, koji je u prošlosti planirao letjeti za Mostar). Također, aerodrom je dobio 4.000.000€ pomoći (8.000.000 KM) od Hercegovačko-neretvanskog kantona. Novac je namijenjen za subvencije, isplaćivanje plata, pokrivanje osnovni troškova i otplatu dugova.

 

Što možemo očekivati 2022?

Aviokompanije Sarajevo

U intervjuu za ZAMAAERO, početkom 10. mjeseca 2021. godine, direktor Alan Bajić je potvrdio da je aerodrom u pregovorima s nekoliko europskih legacy carriera, te je izjavio kako je to strateški cilj poslovanja. Kompanije za koje postoji velika mogućnost će biti označene s 3 plusa (+++), postoji mogućnost (++) i mala mogućnost (+). Navedene kompanije su nabrojane u intervjuu.

Aegean- (++): Sarajevo je u 2019. godini imalo direktne sezonske letove Atena-Sarajevo koji su letjeli 2 puta sedmično sa Olympicovim Dash-8 Q400 avionima (podružnica Aegeana). Postoji mogućnost da se ovi letovi ponovo realiziraju čak i na year-round operacije. Sarajevo nudi poticaje avioprijevoznicima da lete i cjelogodišnje letove. Flynas i Swiss su odlučili da lete year-round operacije za Sarajevo zahvaljujući poticajima koji su im nuđeni.

Air France (+): Air France je jako slabo prisutan u EX-YU državama koje nisu dio EU. Jedini od gradova u regiji, koji nije u EU, a u njega leti Air France je Beograd. Čak su i ti letovi sezonski i nisu year-round. Teško je očekivati da će Air France u bližoj budućnosti letjeti za Sarajevo.

British Airways (+): British Airways je do X/2008. godine letio na liniji London Gatwick-Sarajevo s Boeingom 737-400 3 puta sedmično. Također, British Airways se jako teško snalazi u pandemiji, posebno na  EX-YU tržištima. Ne leti ni za Beograd, a sada se muči i sa Zagrebom. Ne treba računati da će British Airways pokrenuti letove za Sarajevo u bližoj budućnosti.

KLM (++): KLM se jako dobro adaptirao EX-YU tržištima. Lete za Beograd, Zagreb, Ljubljanu, Split i Dubrovnik. Beograd je van EU i neočekivano je što se isti vratio u Beograd nakon više od 30 godina, a još je interesantnije koliko je brzo povećao frekvencije s 3 sedmična leta na čak 2 dnevno. Najavljeno je i dodatno povećavanje frekvencija iz Dubrovnika preko ljeta. Vrlo je moguće da BiH nije zanemarena ovaj put.

LOT Polish Airlines (+++): LOT je prisutan u svim EX-YU državama već jako dugo vremena. BiH je jedina zemlja u koju ne lete, što je poprilično nejasno. LOT ima vrlo „razvijen“ code-share s Croatiom Airlines na letovima Varšava-Zagreb-Sarajevo. LOT definitivno nije zanemario Sarajevo i bila bi velika šteta da ne počnu letjeti ove godine, a imaju velike potencijale i značajan profit na ovoj liniji.

Transavia (++): Isto kao i s LOT-om. Transavia leti na sva EX-YU tržišta, osim BiH. S obzirom na to da je dio Air France-KLM grupacije, ako ova 2 legacy carriera ne bi letjela za Sarajevo, Transavia bi odlično popunila prostor od pomenuta dva prijevoznika, za manju cijenu i sličnu uslugu. Sarajevo bi ozbiljno trebalo privući ovog prijevoznika.

 

Aviokompanije Tuzla

Tuzla je već dugo vremena poznata po „ubacivanju jaja u jednu košaru“. Već dugo nije došla niti jedna kompanija u Tuzlu. WizzAir drži monopol već od 2015. godine, kada je kompanija Montenegro Airlines ukinula letove Beč-Tuzla koje je letjela s E195. Međutim, u 2022. postoje male šanse da će druge kompanije otvoriti letove za Tuzlu.

Ryanair (+): Ryanair je već pokušao letjeti za Tuzlu i otvoriti 2 nove linije (i još potencijalne 3), međutim, vlada Tuzlanskog kantona je odlučila da svu prednost da Wizz airu. Mada, MAT nije zvanično objavio da je u potpunosti odustao od Ryanaira i da više ne pregovaraju. Management MAT-a još uvijek ne želi detaljnije pričati o odnosima s Ryanair-om, tako da bi trebalo sačekati još koje vrijeme.

Pegasus (+): Management dosta često spominje da ima dobru suradnju s Pegasusom, međutim, još uvijek ne postoje jasni izvori da će ovi letovi biti realizirani u bliskoj budućnosti. Podsjetimo, Pegasus je kompanija koja u slučaju nevremena uvijek šalje svoje avione u Tuzlu, što nam može reći da neki deal sigurno postoji.

 

Aviokompanije Banja Luka

Banja Luka je odradila odličan posao u prošloj godini. Banja Luka, prema nezvaničnim izvorima, pregovara se jednom poznatom LCC kompanijom koja je uspješna na EX-YU prostorima, ali nije nikada letjela za BiH.

EasyJet (++): Ukoliko bi Banja Luka ove godine uspjela napraviti deal s EasyJetom, bila bi prvi EX-YU aerodrom na koje bi letjela sva 3 najveća Europska LCC, a da nisu leisure linije. Ovime bi i Banja Luka bila prvi aerodrom koji bi „uveo“ easyJet na BiH tržište i „otkrio“ mu sve njegove potencijale. Ovo bi značilo za sve aerodrome u BiH.

 

Aviokompanije Mostar

Kao što je već spomenuto, management Aerodroma Mostar je bio na sajmu u „World Routes“ u Milanu. Trenutno su poznate dvije nove kompanije koje bi mogle letjeti za Mostar.

Air Dolomiti (++): Za Mostar već leti Eurowings nije nepoznat Lufthansa Grupaciji. Air Dolomiti ima bazu u Minhenu, Frankfurtu, Firenci i Veroni, destinacije koje bi savršeno odgovarale Mostaru. Međutim, Air Dolomiti leti u samo 3 zemlje (Njemačka, Italija i Austrija), tako da mislim da će se oko njega ipak morati malo više potruditi.

Wizzair (++): Mostar je bio potencijalna destinacija WizzAira 2012. godine, međutim, ipak su odlučili letjeti za Tuzlu. S obzirom na to da lete na sve aerodrome u BiH, jako teško će Wizz odbiti deal aerodroma kao što je Mostar. Mostar bi mogao imati jako mnogo linija iz Poljske (hodočasnici), na kojima bi Wizz bez problema punio svoje avione, s obzirom na to da je Poljska prva zemlja u koju je Wizz letio još 2003. godine, kada je nastao.

 

Nove linije Sarajevo

Wizzair najrealnije: Rim Fiumicino, Milano Malpensa, Karlsruhe-Baden/Baden, Berlin Brandenburg, Nuremberg, Hannover, Växjö

Wizzair manje vjerojatne: Barcelona, Malta, Friedrichshafen, Larnaca, Torino, Bologna, Prag, Budimpešta

Nordwind najrealnije: Moskva Sheremetievo

LOT najrealnije: Varšava

Aegean najrealnije: Atena

Lufthansa Grupacija manje vjerojatne: Minhen, Düsseldorf, Berlin Brandenburg

KLM manje vjerojatne: Amsterdam

Transavia manje vjerojatne: Amsterdam, Paris Orly

 

Nove linije Tuzla

Wizzair najrealnije: Brisel Charleroi, Paris Beauvais/Orly (ako prebace operacije), Oslo Sandefjord, Hamburg, London Luton/Gatwick

Wizzair manje vjerojatne: Rim Fiumicino, Hannover, Copenhagen

 

Nove linije Banja Luka

Wizzair najrealnije: Hannover, Karlsruhe-Baden/Baden, Billund, Friedrichshafen

Wizzair manje vjerojatne: Copenhagen, Rim Fiumicino

Ryanair najrealnije: Rim Ciampino, Paris Beauvais, Oslo Sandefjord

Ryanair manje vjerojatne: London Stansted, Malta

Easyjet najrealnije: Basel, Geneva, Berlin

 

Nove linije Mostar

Lufthansa Grupacija najrealnije: Stuttgart, Minhen, Frankfurt

Lufthansa Grupacija manje vjerojatne: Beč, Berlin Brandenburg

Wizzair najrealnije: Dortmund, Malmö, Katowice, Varšava, Memmingen, London Luton/Gatwick, Basel, Gdansk

Wizzair manje vjerojatne: Milano Malpensa, Rim Fiumicino, Barcelona, Oslo Sandefjord

Croatia Airlines manje vjerojatne: Zagreb

 

Broj putnika Sarajevo

1.140.000-1.440.000 putnika

 

Broj putnika Tuzla

400.000-500.000 putnika

 

Broj putnika Banja Luka

300.000-400.000 putnika

 

Broj putnika Mostar

-20.000-50.000 putnika – 100.000-250.000 (ako se planovi s Wizzairom i Air Dolomitijem ostvare)

 

Ovo možemo očekivati u tekućoj godini. Pandemija se privodi kraju, tako da bi aerodromi i aviokompanije trebale iskoristiti šansu da se prošire na nova tržišta i uzmu što je veći profit moguće.

197 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Alene kad cete u TZL I SJJ

Možemo li tokom Februara očekivati intervju sa direktorom FlyBosnie i aerodroma u BiH ?

Banja Luka vec otvorena, sjajno momci rade

NOTAM A0312/22: Banja Luka International Airport (LQBK)

A0312/22 NOTAMN
Q) LQSB/QFALT/IV/NBO/A /000/999/4456N01718E005
A) LQBK B) 2202040000 C) 2202142359 EST
E) AERODROME LIMITED TO ALL TRAFFIC EXCEPT FOR PRIVATE FLIGHT WITH
MTOW UP TO 8000 KG
CREATED: 03 Feb 2022 18:27:00
SOURCE: EUECYIYN

Ne hvalite ih puno jos dok ne zavrse. Ovo Mile slijece pa MORAJU tad otvoriti. Samo vi radite.. ja cu sletiti i zakociti dok dodjem di vas i do rupa 😃

Hvala konzultantnu na objasnjenju.. no shit pitaj propise moze li tako??? Vidis da je u Notamu private flight.. covjek slijece na svoju njivu!!

Fenomenalno brzo ljudi rade, LQBK otvoren urgentno 🙂

NOTAM A0315/22: Banja Luka International Airport (LQBK)

A0315/22 NOTAMN
Q) LQSB/QFFCG/IV/NBO/A /000/999/4456N01718E005
A) LQBK B) 2202040800 C) 2202042100
E) RESCUE AND FIREFIGHTING DOWNGRADED TO CAT 3.
CREATED: 04 Feb 2022 07:02:00
SOURCE: EUECYIYN
NOTAM A0312/22: Banja Luka International Airport (LQBK)

A0312/22 NOTAMN
Q) LQSB/QFALT/IV/NBO/A /000/999/4456N01718E005
A) LQBK B) 2202040000 C) 2202142359 EST
E) AERODROME LIMITED TO ALL TRAFFIC EXCEPT FOR PRIVATE FLIGHT WITH
MTOW UP TO 8000 KG
CREATED: 03 Feb 2022 18:27:00
SOURCE: EUECYIYN
NOTAM A0310/22: Banja Luka International Airport (LQBK)

A0310/22 NOTAMN
Q) LQSB/QMXLC/IV/M /A /000/999/4456N01718E005
A) LQBK B) 2202040000 C) 2202142359 EST
E) TWY B CLSD
CREATED: 03 Feb 2022 18:07:00
SOURCE: EUECYIYN
NOTAM A0120/22: Banja Luka International Airport (LQBK)

A0120/22 NOTAMN
Q) LQSB/QNATT/IV/BO /AE/000/999/4456N01718E005
A) LQBK B) 2202240000 C) 2203092359
E) TRIGGER NOTAM – PERM AIRAC AIP AMDT 001/2022 WEF 24 FEB 2022
CHANGES TO: RADIO NAVIGATION AND LANDING AIDS
CREATED: 13 Jan 2022 08:20:00
SOURCE: EUECYIYN

Za ljetnu sezonu Turkish će imati sedmično 41 let .

Gdje će imati. I ja se pitam ?

Prema Sarajevu .

Možda sve zajedno kompanije koje lete iz Turske. Ne vjerujem da će sam Turkish toliki broj imati

Prema Sarajevu .

Svaka čast. Dobra analiza i prognoze

Hvala Vam!

Wizz Air se seli na Orli u Parizu?

Kakav clanak svaka cast
Samo nije BNX jedina povezana s Italijom
Ima i TZL MILAN

Nisam stavio iz jednog razloga. Banja Luka je već imala 2 sedmične rotacije za Bergamo čitav prethodna 2 mjeseca, a Tuzla ih tek uvodi krajem 3. mjeseca. Iz Banja Luke je ta linija već uvedena i nastavlja se odmah početkom 3. mjeseca (kada se završe radovi). Zato nisam stavio ni Treviso-Sarajevo, jer ta linija nije još “zvanično” uvedena.

Hvala Vam!

Također i Wizz Air uspostavlja Veneciju od kraja Marta iz Sarajeva

Da mozda uspostace i Treviso TZL nikad se ne zna

Ma da, Treviso, ne Venecija. Ali to je jako blizu

Ma to je uvezano autocestom, za pola sata do Venecije

Svaka čast ljudima u Bosni koji se bave avijacijom. Kad pročitam ovde sa kakvim se problemima suočavaju od malo sposobnih i verovatno do zla boga korumpiranih kantona, samozaljubljenih entiteta do slabo funkcionalne centralne vlasti, onda su rezultati fenomenalni.

Nije sve tako crno kao što se prikazuje

Ne vjerujemo da je Vlada Federacije finansirala aerodrom u Banja Luci.

Ovako piše
Vlada FBiH je konačno ukinula putničku taksu od 10€ (novac je išao za financiranje aerodroma u Mostaru, Tuzli, Banja Luci i Bihaću), koja je Sarajevo činila aerodromom s jednim od najskupljih taksi u Europi, što je obeshrabrivalo prijevoznike da lete za ovaj aerodrom.

Nije Vlada FBiH, ali od Ministarstva Saobraćaja i Komunikacija Bosne i Hercegovine Banja Luka dobija novac kao i od BHANSA-e

Pa dobijala je i ima pravo na novac od Ministarstva Saobraćaja i Komunikacija BiH, a naravno da je BHANSA za cijelo područje BiH, pa imaju i sjedište u Banja Luci

Pa i sjediste BH DCV je u Banjaluci.

Nije sjedište BHANSA u Banjaluci nego u Mostaru. U Banjaluci je dio oblasne kontrole, u novom objektu.

Ministarstvo na nivou BiH kao i BHANSA ne doznacavaju sredstva ni jednom aerodromu. To nije u njihovoj nadležnosti. Samo entiteti Federacija i Republika Srpska a negdje i niži nivoi vlasti opstine i kantoni mogu doznacavati finansijska sredstva.

Pa zašto onda to ministarstvo postoji, samo za autoputeve očito ? Ne razumijem

Ali ja nisam nigdje spomenuo entitetsko ministarstvo, već državno

Postoje entiteska ministarstva saobraćaja, tj FBiH i RS, a postoji i državno ministarstvo, ali ono je samo za sebe, nema veze sa spajanjem dva entitetska ili tako nešto. Dakle, postoje tri ministarstva na višem nivou, a svakako postoje i kantonalna, poput Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo itd itd

Da, ali NE 😄. 3 nivoa, kantonalno, entitetsko, Državno. 10 kantona, 2 entieta 1 država = 13 Ministarstava saobraćaja i komunikacija u Bosni i Hercegovini. Naravno, najbolje od njih radi sarajevski kanton

Ne. Postoje samo ministarstva Srpske i Federacije BiH za saobraćaj

Ne postoji na zajedničkom nivou ministarstvo saobraćaja nego samo ministarstvo civilnih poslova i komunikacija koje ima druge nadležnosti. Dakle, saobraćaj je na nivou entiteta

Ministarstvo transporta i komunikacija BiH ni BHANSA

Ne daju finansijsku podrsku BNX ,jedino ministarstvo saobracaja i veza Republike Srpske.A BHANSA je jedino zaduzena za pitanje ILS sto se tice aerodroma.Tako da ce tesko dobiti TZL ILS cat 3,velika je to investicija.

Ako mislite na BHANSA-u,ona je duzna da upuca 10 miliona EU u projekat,osim ukoliko ne bude donacija od trećeg pravnog lica,a to je u ovoj situaciji nemoguce .Sarajevo koje je prioritet ne moze nadograditi ILS zbog konfiguracije terena,Mostar nema uopste ILS nego IGS,a onda ostaju Banja Luka i Tuzla. Da jedan aerodrom dobije cat 3,a drugi nista.Tesko zbog politicke ravnoteze.Sjediste BHANSA-e je na Aerodromu Mostar

Air Cairo pušta u prodaju karte za letove BNX-HUG i SJJ-HUG

imnaju i sistemu ali nemaju datumi. Sad sam gledao,

Ma naravno da ne znači, ali ajde barem nešto ima.

Od 28.04. – 27.10. svaki ponedeljak i cetvrtak

HRG – BNX 1300-1630. BNX – HRG 1730-2100

Da, da. Uneli su sve.

Da. Ali karte nisu dostupne.

Ima li neko preduzimljiv da od ovih letova za Bosnu napravi turu piramida

Novax pardon Novak Djokovic 🙄

Nove linije za Hanover nisu realne, jer se Wizz povukao sa ovog aerodroma. Zatim, nije BIH jedina ex-yu država gde ne leti Transavia, na žalost dolaskom KLM u Beograd izgubili smo mogućnost leta Transavim iz Srbije do Amsterdama za 39 evra.

I sad se može pronaći poneka karta po ludo niskoj cijeni. A ni Transavia nije bila jeftina

Nisu skupe karte za AMS ali Transavia je bila upola jeftinija. No tu je dobri stari Ajndhoven

Ali ovo nije članak o Wizz Air-u, pa da se bazirate na njega. Eurowings bi mogao letjeti na liniji Sarajevo – Hannover

Pa tako je meni zvučao komentar

Također, zaboravio sam napisati da je Bosna i Hercegovina dobila certifikat SAFE COUNTRY CORONAVIRUS, a još jedan veliki plus jeste što smo jedna od rijetkih, ako ne i jedina u Europi koja nema kovid propusnice i neke rigorozne mjere. Sve je otvoreno i ide normalno svojim tokom, samo što se apeluje da se maske nose i da se ljudi vakcinišu.

Zbog toga u BiH i ima najviše umrlih.

Nema

Da se razumijemo. Bosna i Hercegovina po statistikama je 3 država po broju smrtnih slučajeva, a razlog je to što ko god umre, naprimjer od srčanog udara, doktori ga zateftere da je umro od koronavirusa. Na početku pandemije, porodice od umrlih dobivali su papire da potpišu da preminuli nije umro od srčanog udara ili moždanog udara, već od koronavirusa. Sada ni ne dobijaju, već doktori sami tako zabilježe. Ako se pitate zašto se to radi ? Radi se, jer tako država dobija pare od Medunarodnih zajednica i institucija. Bosna i Hercegovina na dan prosječno ima 1500 zaraznih, Hrvatska po 15 hiljada, a onda dođe podatak da je u Hrvatskoj umrlo od koronavirusa oko 30-tak osoba, a u BiH 80. Gdje je tu logika molim vas ?

Isto, apsolutno ista situacija. A u realnosti možda je 3 hiljade u BiH umrlo

👍

Logika je da vam je Zdravstvo najlosije u regionu, da imate izuzetno nizak broj vakcinisanih, da vise verujete u Piramide i ravnu plocu nego li u nauku.
Sto se reklo Bog neka vam je na pomoci…

Niti je zdravstvo najlošije u regionu, niti svi vjeruju u ravnu ploču. Komentar nema osnova a još manje logike, kako je i započet

U BiH zdravstveno liječenje je u problemima, jer je sve preskupo, a imamo vrhunske doktore

Pa gledajte ne dao Bog da se nikako razboli bilo gdje na svijetu, ali svakako državno zdravstvo je u problemima, ali ko ima pare može se liječiti u privatnim klinikama, a tu je stvarno moramo priznati sve pod konac uređen sistem, jako vrhunski doktori, ali pare koče većinu ljudi, jer je to skupo 🙄🤐

Pa jeste, ali mi smo država koja je izrasla nedavno iz rata, koja je u jednoj velikoj tranziciji u svim sferama, koja ima kompleksniji sistem od ostalih, pa zato ne možemo biti Njemačka znate. Ali valjda nekada bude bolje, jer nije samo do vlasti, i di naroda je: tj: mentaliteta

Zavisi gdje se razbolite. Nije Hercegovina reper za sve

Ni u hr nije bajno. Kosovo, CG, Makedonija. Ne mogu komentirati za cijelu BiH jer je zdravstvo potpuno odvojeno. U Srpskoj je mnogo urađeno u zdravstvu. Verujte da bih se radije lijecio u Srpskoj u UKCRS u Banjaluci bolnički nego u pola bolnica u Njemačkoj. Radio sam u dosta njemackih bolnica. Znam iz prve ruke

U kojoj zemlji je zdravstvo losije od BIH? Nema. Najgori ste. Ne dao bog da se zadesi neko u njihovim bolnicama.

prema ECHI 2018 Listi zdravstvenih sistema u Europi najbolji je:
1. Switzerland
2. Netherlands
3. Norway
4. Danemark
5. Belgium
6. Finland
7. Luxembourg
8. Sweden
9. Austria
10. Iceland
11. France
12. Germany
13. Portugal
14. Czech Rep
15. Estonia
16. UK
17. Slovakia
18. Serbia
19. Spain
20. Italy
21. Slovenia
22. Ireland
23. Montenegro
24. Croatia
25. North Macedonia
26. Cyprus
27. Malta
28. Lithuania
29. Greece
30. Latvia
31. Bulgaria
32. Poland
33. Hungary
34. Romania
35. Albania

Nek je Srbija ovako visoko, odmah znam koliki su magarci radili ovu listu.
Smešno.

To zakljucujes samo na osnovu toga sto je Srbija visko rangirana. Pa vidi kako god da je, zdravstvo u Srbiji je naslednik mesavine komunističkog ali i zapadnoevropskog zdravstva. Mi imamo primarne(dom zdravlja), sekundarne(opšte bolnice) i tercijarne stepene zdravstva(klinički centri) dok je to misaona imenica za većinu EU država. I dok na primer nas skoro svaki dom zdravlja nudi veliku količinu zdravstvenih usluga, njima EU to bude veće bolnice. Cinjenica je da je nesto dobro nasledjeno iz vremena pre ratova 90-tih

Imao sam i ja u EU, moraš mnogo novca imati inače ne postojiš kao pacijent.

A gdje to. Lično sam primio porodicu iz hr sa EU zdrav karticama i morali su sve nažalost iskesirati. Pokušao sam sve da ne plate ali nije uspjeli. Nisu došli na merenje Zlaja nego su djeca imala temp i dr. Nemojte zaista zdravstvo komentarisati ako u njemu ne radite. Ne plaća se samo ako se pacijent primi u hitnu pomoć

Tlaka

logika je veoam jednostavna
Srbija dnevno testira i do 30 000 uzoraka
BiH oko 3000
Na žalost ali je kod nas tako.

Pa to je onda u vezi korone. Opet to ne stoji. Kvalitet ne zavisi od broja testiranih. Lista nema logike

……… “Na početku pandemije, porodice od umrlih dobivali su papire da potpišu da preminuli nije umro od srčanog udara ili moždanog udara, već od koronavirusa” …..

Stara ljiga.
De, da se malo uozbiljimo.
Samo, jedino i isključivo ovlaštena SLUŽBENA OSOBA (čitaj LJEKAR ), može da u službeni dokument unese uzrok smrti.

Familija je tu da potpiše prijem tijela. TAČKA.

Ako familija iskešira, može tražiti vještačenje (obdukciju) ili ako nije zadovoljna – supervještačenje.

Ako ljekar procijeni da ima elemenata
krivičnog djela, obavlja se obdukcia, po službenoj dužnosti, ali tada država časti.

Ovo su tako trivijalne stvari, da ih zna baš svako ko hoće da zna

Pa zar se već covid propusnice nisu ukinule, Danska, UK, sad kreće i u Njemačkoj. Dakle BiH razmišlja malo brže

Tačno

U Nemackoj se sprema obavezna vakcinacija za sve. Tacno je da ce oko 2G pravila popustiti ali nista vise od toga.

Samo za određene grupe kao zdravstvo, policija, vojska

Pa sad se ukidaju po EU

Čega se pametan stidi…

Pa zbog čega protesti u tim pametnim zemljama?

U Kanadi je haos. Premijer Trudo prebačen na tajnu lokaciju

Šaka jada ultradesničara, ravnozemljaša, polupismesnih kmetova ali i onih koji fino zaradjuju od lakovernog naroda prodavajući „organske“ antibiotike i razne suplemente sumnjivog sastava.

Jako dobar sadržaj u ovoj vijesti. Sviđa mi se obrada i analiza, a neko sam ko dolazi iz Bosne i Hercegovine. Naravno, ja bih nešto prepravio kako ja mislim, dodao ili oduzeo. Naprimjer Wizz Air bi po meni mogao u 2022 bazirati i treću avion, a da linije budu ovako:
Berlin – redovna linija 3 puta sedmično, ljetna sezona 5 puta
Milano – redovna linija 2 puta sedmično, ljetna sezona 4 puta
Rim – redovna linija 3 puta sedmično, ljetna sezona 5 puta
Venecija – sezonska linija [ Maj – Septembar ] 2 puta
Barcelona – sezonska linija [ Maj – Septembar ] 4 puta sedmično + da se uvede tokom novogodišnjih praznika 2 puta
Hannover – redovna linija 2 puta sedmično, ljetna sezona 4 puta
Numberg – redovna linija 2 puta sedmično, ljetna sezona 4 puta
Beč – redovna linija 7 puta sedmično, ljetna sezona 14 puta
Budimpešta – redovna linija 3 puta sedmično, ljetna sezona 5 puta

Amsterdam – Transavia 3 puta sedmično, ljetna sezona 7 puta
Varšava – LOT Polish 3 puta sedmično, ljetna sezona 5 puta
Moskva – Aeroflot 3 puta sedmično, ljetna sezona 5 puta
Atina – Aegean 2 puta sedmično, ljetna sezona 5 puta
Amman – Jordan Airlines { sezonska linija } 2 puta

FlyBosnia ?🧐 Ovo ako budu zaista finally pristupili ozbiljno poslu ( vi ćete praviti intervju, pa ćete i sami dati mišljenje da li je uprava spremna podići ovu aviokompaniju ili zaista nema budućnosti ). Dakle ovo je pod upitnikom ⬇️

Minhen – 3 puta sedmično, ljetna sezona 7 puta
Geneva – 2 puta sedmično, ljetna sezona 4
Frankfurt – 4 puta sedmično, ljetna sezona 6
Ankara – 7 puta sedmično, ljetna sezona 10
Doha ( Doha samo ako se Qatar Airways ne vrati u 2022 ) – 3 puta sedmično, ljetna sezona 7 puta
Muscat – 2 puta sedmično, ljetna sezona 4 puta
Hurghada – { sezonska linija } 4 puta sedmično
Monastir – { sezonska linija } 4 puta sedmično
Malta – { sezonska linija } 4 puta sedmično
Antalya – { sezonska linija } 7 puta sedmično

Naravno, za ove linije mora imati minimalno 2 aviona.
PS: stavio bih tu u letove ka Čikagu ili Saint Louis-u kao sezonske, ali nema potrebe da kreće opet rasprava oko long-haul letova iz Sarajeva. To ćemo prepustiti upravi.

Tuzla može dovesti 3 Wizz Air avion, ali vakcina bi bila uspostavljanje letova ka Istanbulu, Abu Dhabiju, Riyadhu, Kuwait Cityu i Minhenu, jer na tim linijama ima toliko putnika da Sarajevu neće oštetiti poslovanje, a sebi bi poboljšala, a Wizz Air ne bi ništa gubio, s obzirom da on ne leti na ove destinacije

Mostar po meni treba dovest Easy Jet I uspostaviti letove ka Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Italiji, Španiji, Poljskoj, Rusiji, Švedskoj i Austriji, a ni Ryanair ne bi bio loša konkurencija. Ali tbje sada sve na upravi

Banja Luka bi mogla dovesti Transaviu, Turskih Airlines, S7, Easy Jet i neku arapsku kompaniju poput AirArabia-je

Ništa 👍

Malo prenaduvan red letenja. Nije realno. Za BNX pogodak bi bio Easy Jet BNX Berlin i Wizz Paris. London isto

Moja analiza ne odnosi se da se to sve ispuni u 2022 ali do 2024 bi moglo napornim radom

Gospodine Alene vaša prva rečenica govori sve. Bosna i Hercegovina je iznenadila i najspremnije, pa zašto ne bi onda opet. Napornim radom da, ali hajde da izbacimo iz ovog Banja Luku, Tuzlu, Mostar. Sarajevo može ovo sve ispuniti do 2024

To nije napisao gospodin Alen. No, malo je ovo ipak preambiciozno, ali ne kažem da je loše. Za ovakav red letenja, Wizz bi morao imati 5 aviona, a ne 3.

Legacy prijevoznici bi trebali imati daleko više frekvencija od ovih koje ste nabrojali. Nema smisla da Transavia leti samo 3 puta sedmično AMS-SJJ, 7 letova sedmično bi trebalo biti preko čitave godine (kasnije povećati na 14 radi lakših transfera). Aeroflot bi trebao letjeti svakodnevno da bi zadovoljio potrebni kapacitet na liniji SVO-SJJ. Varšava bi. također, mogla ići 2 puta dnevno (14 puta sedmično) sa Embraerima E170, E175, E190 ili E195. Za Atenu se slažem da bi 2-3 sedmična leta preko zime bila dovoljna, a preko ljeta svakodnevno s Q400.

Fly Bosnia i da doista pokrene letove, nema potencijala niti na jednoj od linija, zašto?
1. Kompanija ima jako lošu upravu koja, nažalost, ne želi da prati trendove zračnog prometa.
2.Na više od pola nabrojanih linija imaju itekako jaku konkurenciju.
3. Preostale 2-3 linije ne bi mogli pokrenuti jer bi prije ili kasnije dobili daleko jaču konkurenciju na istim.

Unatoč svemu, nije loše ovo što ste napisali, ali se neće moći dogoditi u naredne 2-3 godine.

Lepo je da se masta ali ovo je bas preterano. Koja crna Budimpesta toliko… pa Nirnberg, Hanover… a tek Zeneva toliko.

Wizz Air dok je letio na relaciji Budimpešta – Sarajevo, godišnje je opsluživao 25, 000 putnika. Linija je bila 2 puta sedmično. Ista je ukinuta zbog pandemije koronavirusa

Ta linija je ukinuta iz razloga isteka trogodišnjeg podsticaja od strane Madjarske vlade. 4,5 linija je bilo za gradove na Balkanu. Ta linija je funkcionisala samo iz tog razloga. Mislite da bi Wizz AIR letio na toj destinaciji pod tada važećim komercijalnim uslovima Aerodroma Sarajevo.

Ne znam, ali sada kada država ukinula takse, aerodrom kada daje poticaje, a ima putnika na liniji, Wizz Air ne bi pogriješio ponovnim uspostavljanjem iste iz Budimpešte za Sarajevo

Naravno. Ali ne može sve odjednom uspostaviti, jer nije samo Sarajevo njegova baza i briga. Ima još pored stotine drugih aerodroma. Za 7 mjeseci 2 bazirana aviona za vrijeme epidemije COVID-19 nimalo nije loše, naprotiv.

Pa neće vrlo brzo, ali u ovoj deceniji bi se to svakako moglo desiti

Tuzla treba, a autor je zaboravio, pod hitno letove za New York, LAX, Sydney, Tokyo, Rio, Johanesburg minimum

A Fly Bosnia ništa? 😉

PS: Na sia.ba pod red letenja su dodali Nordwind za Moskvu.

Gdje su dodali ? Ja ne mogu naći

Red letenja, napr. 23.3.2022

Tako je
Godila bi i najava Tuzla Istanbul Flybosnia

Još ranije počinje. Na redu letenja je već od 16.2. (za 12 dana). Nema smisla, ali za ponadati se da će je otvoriti krajem 3. mjeseca.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!