zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Tržište Srbija-Rusija se brzo širi i ima potencijala

autor: Luka Babić, dopisnik (Beograd), foto: Aeroflot

Otprilike od kako je Air Serbia smelo otvorila riskantu liniju (ili promašaj ili pun pogodak) do Krasnodara, povezanost Srbije i Rusije znatno i gotovo eksponencijalno. Do tada saobraćaj je stagnirao na sezonskoj liniji do St. Petersburga i ne previše frekventnoj do Moskve. Od tog perioda Air Serbia je otvorila Rostov na Donu kao destinaciju, St. Petersburg lete tri prevoznika, do Moskve se leti sa A330, u igru ulaze novi igrači…

Velika većina putnika na letovima ka Krasnodaru i Rostovu su transferni putnici na letove do Evrope. Razlog tome je vrlo loša povezanost ruskih gradova (sa izuzetkom Moskve i St. Petersburga) sa zapadnim svetom. Ovu činjenicu Air Serbia za sada dobro koristi, a mogla bi i iše. Ona bi mogla potencijalno pronaći mesto u gradovima poput Sochija i Volgograda. Let do Sochija bio bi vrlo realan stim da aerodrom ima preko 6 miliona putnika (5. aerodrom po veličini u Rusiji), a jedina veza do Zapada je preko Dubai-a i Istanbula, naravno pored Moskve.  Air Serbia može napraviti transfer sa mnogo manje čekanja za presedanje, a i kraćim letovima.

Još jedna linija ima ogromnog potencijala, ali je nemoguća za izvesti, Simferopol. Jedina veza grada sa svetom je preko Moskve. Aerodrom ima oko 5 miliona putnika, a još je i najbliži od svih ruskih gradova. No, problem kod Simferopola je taj da se on nalazi na Krimu, te bi svaki pokušaj letova do tamo bio sankcionisan od strane EU, pa čak i code-share. Možda će linija imati svetlije dane kad se ovo politički trusno područje smiri. Veliki potencijal imaju i linije poput Yekaterinburga, Murmanska, Kazana, Samare, ali ove destinacije su predaleke da bi ih Air Serbia letela. Do njih bi Air Serbia trebala da potpiše i proširi code-share sa ruskim prevoznicima. Za sada Air Serbia ima JU code na Aeroflotovim letovima iz Moskve do St. Petersburga, Krasnodara, Sochija, Kazana, Volgograda, Yekaterinburga, Novosibirska, Samare i Omska. A potencijal za code-share letove imaju i Anapa (umesto Simferopola da se pokrije Krim), Ufa, pa i Kaliningrad. Ali ne treba imati code-share samo na letovima iz Moskve, već i na letovima iz Krasnodara ili Rostova (jedan od dva) kako bi se ti letovi punili putnicima do Beograda, a ne samo letovi do Moskve.

O potencijalu letova ka Rusiji najbolje govori da su i Ural i S7 hteli pokrenuti letove do Beograda. Oba prevoznika bila su odbijena od strane srpskog ili ruskog direktorata najverovartnije zbog Air Serbie odnosno Aeroflota. I Aeroflotova Rossiya je dobila dozvolu za letove od St. Petersburga do Beograda, ali iste nikada nije otpočela. Jedan stari igrač, Red wings, je takođe podneo zahtev za letove do Beograda iz Kazana i Yekaterinburga, no još je za videti kako će direktorati odgovoriti na zahteve. Redwings je leteo na ruti Moskva-Beograd do izbijanja pandemije kada je obustavio sve međunarodne letove.

Ove godine na tržište je ušao i novi igrač, Nordwind. On se od letova samo prema Moskvi proširio i na letove do St. Petersburga u manje od godinu dana, a planira od 16.9. leteti i do Rostova, te je podneo zahtev za letove do Krasnodara, gde će se direktno boriti sa Air Serbiom.  Nordwind bi mogao leteti i na gore pomenutim rutama jer leti sa svih tih aerodroma. A vidimo da vrlo uspešno dobija i dozvole od Direktorata. Stoga možda i preduhitre Air Serbiu.

Najveća zagonetka srpsko-ruskog tržišta je Niš. Zašto nema letova iz Niša za Rusiju?? Da li je do Aerodroma, prevoznika ili Direktorata? Niš bi sigurno mogao da napuni jedan do dva nedeljna leta ka Rusiji Aeroflotu, Air Serbiji ili nekome trećem. Postavlja se pitanje i zašto letovi nisu obuhvaćeni u famoznom PSO-u iz Niša. Sada kad Air Serbia prebacuje avion u Niš samo zbog dve linije (Tivat, Hahn), mogla bi ga i iskoristiti za letove do Moskve. Možda se oni ne bi u potpunosti uklopili u koncept jeftinih letova, ali i bez obzira na to linija bi imala svetlu budućnost imajući u vidu privredne veze, turizam, ali i bazu Rusije u Nišu.

Takođe zanimljivo bivše sovjetsko tržište je Ukrajna. Ukrajna je zbog političkih veza sa Zapadom mnogo bolje sa istim povezana od Rusije. Međutim, letovi Beograd-Kijev su u konstantnom pokušaju i nikako da se nađe idealan model. Poslednji pokušaji Air Serbie bio je 2019. kada je ruta fino otpočela, ali je nakon nekog vremena potražnja pala, pa su slali ATR da leti čak do Kijeva, što nije dobro. Na ruti očigledno ima više P2P nego transfer putnika. Air Serbia je čim se ukazala prilika liniju obustavila i ne iskazuje zainteresovanost da je obnovi nakon ulaska Windrosea. Na relaciji nema putnika za dva prevoznika, što je SkyUp na svojoj koži i potvrdio nakon ispadanja sa tržišta. Air Serbia realno i nema avion kojim bi letela na ruti, ATR je prespor, a A319 prevelik. Idealan avion je CRJ700-900 (kojeg je Air Serbia kratko letela) ili Embraerov ERJ 145 (kojeg Windrose najčešće leti), dovoljno brzi avioni za ovoliku razdaljinu i dovoljno mali za skromniju potražnju. Zanimljiva linija za istražiti, a koju je Air Serbia najavljivala u ekspanziji 2020., je Lavov. Model bi mogao biti sličan kao za Krasnodar i Rostov, ali vrlo verovatno i manji odziv od dva grada zbog bolje povezanosti. Tako da bi A319 možda bio preveliki, ali bi se ATR u tom slučaju mogao koristiti, stim da je Lavov oko 400 km vazdušne linije bliži od Kijeva, na sličnoj razdaljini kao Prag do kog Air Serbia leti ATR-om. Uz dobar marketing može da prođe.

Od 5. meseca ove godine postoji jedna rupa na tržištu ka istoku, Minsk. Belavia je vrlo uspešno obavljala letove, sa svojim Embraerom, pa čak i sa Boeingom 737. Čak je bila i prva kompanija da obnovi letove sa Aerodroma Beograd nakon lockdowna, što govori u prilog potražnji za letovima. Govorilo se i da je Belorusija pregovarala sa Air Serbiom da otvori letove do Minska, međutim zbog političke krize se verovarno to neće dogoditi u skorije vreme.

Sve u svemu, odlično je što se počela razvijati mreža ka bivšim sovjetskim republikama. Mreža je za sada dobra, a čak ima potencijala i prostora za dalja širenja. Svi ovi letovi mogu biti zlatna koka ne samo Air Serbie, već i Beograda ako se njima bude dobro rukovodilo. Bitno je da Rusi, koji imaju visoke standarde, budu zadovoljni proizvodom koji dobiju.

103 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

U zadnja dva dana samo po jedna vest dnevno 🙁

Srpsko narodno pozorište u saradnji sa Er Srbijom i aerodromom Nikola Tesla napravio je promociju opere Aida na aerodromu. Nadam se da če biti pušten link sa videom

Bolji link pogrešno iskopirah
https://youtu.be/S4kp-UrKlaQ

“Pukli” putnici
🙂

U avgustu JU je prevezla preko 300.000 putnika iz BEG, INI i KVO. Ovo je rekord za 2021. godinu.
Znaci BEG je tu u avustu oko 600.000 putnika.
Huge!

Dobro ovaj post je o JU i BEG na temi trzista Rusije i Srbije. Kakve veze sa svim tim ima vasa objava o HR? Jel to ono balkansko ciji je duzi?

Nice

Malo ko zna da je pre korone BEG za malo dobio cartere iz Vladivostoka. Njihov guverner je odlican prijatelj sa odredjenim ljudima iz SNS-a koji su mu predstavili banje itd
Interesovanje je bilo ogromno ali nazalost korona se pojavila i pomrsila konce. Lepo bi bilo da se ova prica ponovo pokrene.

Jesu li banje kod nas toliko dobre da nateraju ljude da lete 8.200km, oporavljaju se od jet-laga? Realno i nisu u najboljem stanju uopšte

Mislim da griješite. Nema predstavu koliko arapa ima po srpskim banjama.

Hahahaha

Da li ste ikada posetili nase banje? Imam osecaj da niste proputovali Srbijom i videli sta je sve izgradjeno i renovirano. Evo nedavno su prodali hotel Zubor kod Kursumlije i u planu je potpuno renoviranje radi privlacenja stranih turista. Od toga ce verovatno najvise INI profitirati.

molim vas za malo realnosti

Brojke su tu da dokazu da su izjave vrlo realne.

Mnogo toga je u prilično lošem stanju, ali ima i poprilično dobrih objekata.

Millenium Resorts (Marriott) upravo gradi hotel u Vrnjackoj banji u vrednosti od €90 miliona. Imace i kapacitete za kongrese.

U pitanju je Vranjska banja (Marriott)…

I u Vrnjačkoj se ponešto gradi.

Priznajem da nisam noćio, ali jesam ih većinu obišao i zato to i govorim. Banje nisu ni blizu stanja u kojem bi trebale i mogle da budu. Najbolji primer Vam je Slovenija, njihove banje su najbolji primer kako to treba da izgleda, ali banje u Srbiji imaju prirodno većeg potencijala. I da, gradi se i to me u nekim slučajevima plaši. Često se desi da gradnjom upropaste ono što smo imali, najbolji primer Zlatibor ili gradnja tik uz izvor mineralne vode u Vrnjačkoj Banji

Imajuci u vidu da su banjski kapaciteti trenutno 100% puni dokazuje da ne dele svi vase stavove. Inace banje se pune u velikoj meri stranim turistima. Dakle zvanicna statistika tvrdi suprotno od vas a ako moram birati kome verujem onda je izbor ocigledan. Vama ovako i onako nikada nista ne odgovara u Srbiji i u poslednje vreme sve zivo pljujete i napadate od beogradskih fasada do hotela po Srbiji. Pre mislim da nemate para priustiti moderne i sredjene hotele po Srbiji.

Inace za vasu informaciju Amerikanci grade i dva hotel u Vranjskoj banji tako da je ovaj segment privrede u punoj ekspanziji.

Svaka roba ima svog kupca…

‘”Ono što je značajno za srpski turizam, to je da postojeće destinacije ulažu u proširenje sadržaja i raznolikost, a planinski centri koji su bili zimska destinacija, sada su postali celogodišnja destinacija za odmor, zahvaljujući dodatnim sadržajima”, naglasila je Labovićeva.

Kada su banje u pitanju, otvorio se veliki broj hotela viših kategorija, tako da su banje promenile imidž mesta u koje se ide zbog rehabilitacije i oporavka i postale centri velnes i spa turizma.’

direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović.

Kao sto rekoh, problem je u vama a ne u ponudi.

Nesopsorno je da nije sve OK ali dolaze stranci i to bogati. E sad kako zašto… evo vam za primjer dva članka
https://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2021&mm=06&dd=13&nav_id=1872838
i
https://www.novosti.rs/vesti/ekonomija/998754/meriot-daje-novi-zivot-vranjskoj-banji-potpisan-ugovor-izgradnji-hotela-evo-sta-donosi-investicija-90-miliona-evra-foto

Nije ni meni jasno da dolaze i zašto dolaze, ali dolaze ljudi.

Za turisticku agenciju, bio bi organizovan carter let, mislim jednom nedeljno da je bilo u planu. U ponudi su bile banje i onda bi sami birali sta kome treba u zavisonosti od terapeutskih potreba. Kao sto rekoh ovo su organizovali ljudi iz vrha SNS kao i guverner ruske pokrajine.

Trziste se stvara, ponudi se ljudima nesto novo i oni dodju. Nista cudnije od Korejaca koji prelete toliki put da bi videli Zagreb.

Zagreb je tako razvijeno turisticko trziste da je aerodrom jedva prebacio 3 miliona putnika na vrhuncu svog postojanja.

Da, da brojke ove godine dokazuju realnost na trzistu I koliko je zapravo Zag vestacki naduvan bio pre kovida.

Kako ne mogu biti? Forsirana i vestacki stimulisana potraznja, to je poznat koncept i za to znaju svi koji se bave vazduhoplovstvom. No dobro, ipak ste vi jos amater i od skoro se bavite ovim.

Alene,

Jel istina ovo što kažu za profit Vaše kompanije?

Alene,

Koje je ime tog drugog entiteta, ako nije tajna?

Pravnog lica

Taj isti Zagreb je imao samo oko 15% vise turista nego Beograd u 2019. Uzevsi u obzir da je blize zapadnoj Evropi i da je glavni grad EU drzave taj procenat razlike je minoran.

Pa sto ne izuzmete sve turiste u Beogradu, ocigledno obozavate da manipulisete ciframa kako vama vise odgovara.

Ne znam zasto biste ikoga izuzimali. Deluje diskriminatorski i kao pokusaj spinovanja. Kao da ti turisti iz regiona su manje bitni jer nisu kosoooki…
Smesno.

Ne dolaze ni svi turisti u Zagreb avionom. Veliki broj njih iz zapadne Evrope dolazi kolima a nije mali broj ni azijskih turista koji slete u BUD, VIE ili VCE pa onda obilaze nekoliko gradova ukljucujuci i Zagreb.
A sto se tice potrosnje molim vas za zvanicni podatak koji turista koliko potrosi u Zagrebu odnosno Beogradu.
Hvala

Ti isti Koreanci kao sto sam vam vec rekao ne slecu svi u ZAG vec mnogo njih na okolne aerodrome. Isto je i sa Kinezima.

S obzirom da za Beograd niste mogli naci trazene podatke potrosnje po putniku po danu a i sami kazete da je struktura potrosnje drugacija i dalje ne vidim razlog za diskriminaciju turista iz regiona. Cak sta vise vrlo je moguce zbog mentaliteta putnika iz okruzenja da je njihov stepen potrosnje jos veci.

Vi fakte nemate jer ste i sami rekli da Beograd te podatke ne objavljuje. Tako da…

Zezate? Pa to je bas minijaturan profit.

Puno premalo.

Nisam cesto na Alenovoj strani, no ovaj put je u pravu. Kao sto sam rekao ranije u nekom od postova, lijepo je da se radi i sanja, no Srbija nema svjetski poznato turisticko (ili neko drugo) odrediste zbog kojeg ce ljudi ciljano dolaziti. Nije to receno u nikakvoj zloj namjeri vec je to cinjenicno stanje.

Besmislen komentar jer niko nije ni rekao da je Srbija svetski poznato odrediste vec da se banjski turizam razvija I da je trenutno u usponu sto su dokazali I clanci koje smo prikacili.

što se tiče Niša, jedino neki LCC da pokrene letove ka Rusiji, a to su ili Pobeda ili Smartavia. ili ako bi srpski i ruski DCV dozvolili sedmu slobodu (što nema šanse), pa neki EU LCC pokrene te letove

Mogla bi Pobeda stim što je Aeroflotova, pusti bi je DCV sigurno. Ali bez obzira na Direktorat mislim da bi i Air Serbia i Aeroflot uspeli, pa čak i Nordwind možda

Pobeda ima najveće šanse, to da. videćemo, vreme će reći

Za Niš bi Pobeda bila dobro rešenje. Pre nekoliko godina dok je još grad vodio aerodrom bili su pregovori sa Pobedom o uspostavljanju linije za Moskvu. Kao glavni razlog je navedeno da u odnosu na potražnju za letovima iz Beograda , Niš i ostali delovi Srbije imaju dovoljan broj putnika za pokretanje linije. Trenutno je još i veća tražnja za letove ka Rusiji. Pre nekoliko godina su postojali i letovi u toku zime iz grada Kaluga. Pošto je procedura za putovanje u Rusiju jednostavna a i zbog velikog broja ljudi koji rade i žive u Rusiji logično je da jedna takva linija treba da postoji.

Pobeda bi stvarno bila dobro rešenje za liniju iz Niša. Postoji mogućnost da i Air Serbia otvori tu liniju u sastavu PSO. Njima ugovor ističe krajem ove godine i ako se potpisuje neki novi ugovor to je dobra prilika jer bi ta linija onda bila subvencionisana i ne bi bilo nekog velikog rizika da budu u minusu. Naravno, cene karata morale bi da budu prilagođene tržištu i to bi verovatno dobro funkcionisalo.

Kod AS je veliki problem nedostatak aviona koji bi bio između A319/320 i ATR. Dok to ne riješe… biće im problem. Relano, to bi im bio četvrti avion u floti i to bi dosta komplikovalo život. Takođe ako im dolazi, kao što se priča još jedan A330… za Peking, Čikago, Toronto… Da li oni mogu toliko novih stvari da “svare” odjednom. Bilo bi nelogično i da uzmu samo jedan avion. Trebali bi najmanje 4/5.
Preveliko bi to opterećenje bilo.
Širokotrupci su veći rizik, ali i mnogo veća zarada.
AS se pokazala kao kompanija koja dobro zna šta hoće ne vjerujem da oni ne vide da im je to potrebno, samo da li mogu sve odjednom.

AS je vratila jedan boing za Češku

U ljetnjoj sezoni njima treba više 319/320 bilo je dana da su 3 aviona letjela samo charter saobraćaj + CG

Pored Lavova, Odesa bi mogla biti zanimljiva. Vise za transferne nego p2p putnike. ATR moze da pokriva u pocetku. Ovakva trzista ipak traze i uvodjenje novog tipa aviona u flotu. Nesto da popuni ‘ rupu’ izmedju ATR-a i A319. Nema nagovestaja da se u AS razmislja o tome.

Da, u Odesa takođe.
Da imaju 100-seatere, mogli leteti i Kijev, te se boriti za to tržište sa Windroseom, sada i ne baš

Da imaju 100-seatere, mogli bi i Samaru, Nižnji Novgorod, Volgograd, Voronjež, Jekaterinburg, Čeljabinsk, Kazanj, Perm, Ufu. Sve milionski gradovi. Neki sam verovatno zaboravio (Novosibirsk, Krasnojarsk, Omsk su daleko).

Za sada je u planu da se 2022. iznajme dva A319.

Sa ta dva aviona bi opet bili na ovogodišnjem broju aviona. Ako u međuvremenu ne vrate još neki A319.

Ne pregovaraju za SSJ100 vec im to ruska politika namece a oni vec godinama to uspesno eskiviraju.

Sto se SSJ tice, drzava je pitala JU sta misli o tome, oni su rekli da im to ne treba i od tada sa srpske strane nema nikakve price sto se toga tice. Rusi pokusavaju sto je i normalno. Uvodjenje SSJ-a je ravno nuli.

E2 je predstavljen JU i bili su cak i u Beogradu ali u ovom trenutku JU ne zna sta joj je ciniti jer u 2019. godini A319 se punio fenomenalno zahvaljujuci sve vecem broju putnika koji su presedali. Odlican primer je BEG-VIE gde je ATR zamenjen sa A319 danima kada je stizao KRR jer je bilo puno putnika. Inace zanimljivo je da je pre korone barem 15 putnika po letu islo za LJU, nekim danima i 30. Ko je toliko isao iz Krasnodara za Sloveniju ne znam ali verovatno turisti. Uz CG, LJU je bilo jedino regionalno trziste koje se solidno punilo.

Danas i ROV i KRR imaju popunjenost preko 80% a od cega svega 15% su lokalci. JU zeli ostaviti obe linije preko zime ali sve zavisi sta ce Rusi odobriti

U medjuvremenu drzava je nabavila novi avion koji je kupljen od Embraera.

Pa sta? Poenta je da im je trebao novi vazduhoplov i on je nabaljen. Poenta je da samo jedna strana gura tu pricu o SSJ i od toga nema nista.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!