zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Croatia manji gubitak jer manje leti

Croatia Airlines je u 1. kvartalu 2021. ima gubitak od 96,9 milijuna kuna, što je za 13,7 milijuna manje nego u istom kvartalu 2020. Kompanija ovo pravda smanjenim operativnim troškovima, koji su 42% niži nego prošle godine, a to je pak, kažu u kompaniji, rezultat značajno manje razine prometa kao izravne posljedice prisutnosti Covida-19. Ovo pak znači, kako bi rekao naš kolega sa portala Alen Foglar, da Croatia što manje leti to stvara manji gubitak, pa bi zapravo za kompaniju bilo dobro da uopće ne leti jer bi tada trošila najmanje novca poreznih obveznika. Majko mila!!!

U 1. kvartalu Croatia je letjela za 17 destinacija, od čega je 12 međunarodnih. Pad putnika je enormnih 73%. U domaćem prometu pad je 61%, u međunarodnom 78%.

Croatia naglašava da očekuje dalju pomoć države, te isto smatraju krucijalnim za opstojnost kompanije. Dakle, i dalje glavni rad managementa je žicanje novaca od vlade. Samo sada ostaje pitanje kako će na to reagirati Ryanair koji je sa bazama u Zagrebu i Zadru, te brojnim linijama u Puli, Splitu i Dubrovniku i te kako prisutan na hrvatskom tržištu. A svi znamo kako Ryanair tuži sve vlade i kompanija Europe koje su financijski pomagale prijevoznike u Covidu-19. To do sada nije činio u Hrvatskoj jer nije imao neposredni interes, no sada ga ima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!