zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

foto: Aerodrom Beograd

Što je sve novo na Aerodromu Beograd

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Beograd

Dok sam prije par dana bio na Aerodromu Beograd pregledao sam ga u detalje. O hodniku na 2. katu sam već pisao, a sada par riječi o samom terminalu i promjenama na njemu. Naglašavam da Beograd dovršava novi središnji hol koji će biti centralno mjesto aerodroma i koji se nalazi između gateova A i C, gdje će biti većina check in šaltera, ugostiteljski i trgovačkih objekata i koji će biti središnji dio aerodroma. Tako da je sadašnje stanje privremeno.

Gateovi C7 do C14 su novi, bitno ugodniji i prostraniji, no zadržali su osnovni oblik starih gateova. Podovi na hodniku su od tamnog drva što je dobar dojam. Na ovom prostoru su postavljene pokretne trake što pomaže brzini kretanja, no iste su istinski puno prekratke. Trebale su biti bitno duža, da jedna traka pokrije dva gatea, a između traka da bude tek 5-6 metara za  izlazak na gate. Gateovi C4, te C11 i C12 su za letove prema SAD-u i imaju dodatan bodiček. Stoga su ti gateovi zatvoreni mobilnim pregradama koje se zatvore ako su letovi za SAD.

Duty free shop je sada odmah povezan na bodiček pa putnici moraju kroz njega proći do terminala. To je trend svagdje u svijetu. Duty free je sada daleko veći i bitno ugodniji. No, zatvorio je trgovine koje su iza njega (Boss, Victoria’s Secret i Swarowski) a koje su sada bino manje uočljive i zapravo su u zapećku, a do njih će doći samo putnici koji idu na gateove A3-A10. Ove tri prodavaonice su bile zatvorene već u 18:00 sati. Jako loše.

Nema više Srpske kuće, prodavaonice suvenira i to je ogromna šteta. Nevjerojatno je da je Beograd tako nešto izgubio. Ogromna šteta. Ovo se nije smjelo desiti!

Aerodrom je premjestio apoteku koja je sada veća. Otvorena je i trgovina Maruša koja prodaje kravate i marame. Na novim gateovima (C7-C10) na dva mjesta postoje po četiri masažne fotelje koje se plaćaju. Zašto ne? Dodatne usluge, dodatan sadržaj i dodatan prihod aerodroma.

Napravljen je novi kafić kod C3, te veći kafić Bistro kod C10. Bistro je relativno ugodan, iako su stolice vrlo neudobne. Moralo je to bitno bolje. Uz to Bistro se vodi kao restoran, iako u ponudi ima tek sendviče i ekstremno jednostavne snackove. Novi kafić je Coffee Cafe.

Aerodrom nema ozbiljnog restorana. Čak više nema ni onog restorana sa pizzama i tjesteninama koji je bio lijevo od duty freea (sada je tamo proširen duty free). To je istinski neprihvatljivo. Na aerodromu se mogu pojesti samo najosnovnija jela, nema ničeg ozbiljnijeg, a osobe koje ne jedu ugljikohidrate (kao ja) doslovce nemaju što pojesti. Beograd bi morao imati fast food restoran, samoposlužni restoran sa više jela i a’la carte restoran sa srpskim specijalitetima. Ništa od toga ne postoji.

I za kraj jedna osobna napomena. Ja kavu na Beogradu uvijek pijem u Hleb i Kifle. No, sada nisam, jer lokal već 4 dana nije imao pristup vodi, pa nisu mogli kuhati kavu. Majko mila, pa kako je to moguće?

31 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Пре 12 година сам био на неком тронедељном семинару у Немачкој, који је између осталог подразумевао и упознавањем са комплетним системом безбедности аеродрома у Минхену. Провели су нас кроз његове различите делове и одржали више презентација. Једна од најупечатљивијих информација које смо тада добили била је та да су градске власти Минхена свој финансијски допринос обнови аеродрома и проширењу његових капацитета условиле “забраном пљачкања” сопствених грађана. Рекли су нам да је градоначелник поставио следећи услов: Град ће дати део новца за адаптацију и проширење аеродрома, искључиво ако ми се буде гарантовало да цене производа и услуга у ресторанима и продавницама на њему неће бити више од цена у центру града. Много пута сам се запитао зашто ми немамо такву власт.

Nema grejanja, što je skandalozno!

Tacno. Zaposleni rade u jaknama.

Jednog dana ce neko shvatiti da Aerodrom Beograd u svakom momentu mora da ima dušu i da putniku pruži maximum i pre i posle putovanja.

Odličan presek situacije. Pedantno, visoke ocene za Šćurića

Kada se otvori ovo proširenje terminala koje se sada završava, ceo dosadašnji sprat Terminala 2 će se preurediti u prostor za šoping i sa ugostiteljskim sadržajima. Čak će i u prizemlju novosagrađenog dela u centralnom prostoru biti ogroman deo sa ugostiteljskim sadržajima.

Biće toga više nego dovoljno.

Pa nije “daj bože”, nego su odavno objavljeni renderi i plan zgrade.. i neće samo ceo sprat t2 biti u ugostiteljskim i šoping sadržajima, već i pola sprata ovog velikog proširenja zgrade koji se otvara za nedelju, dve dana..

Uostalom, zar mislite da će dosadašnji prostor t2 zvrjati prazan kad se otvori ovo proširenje u koje će se prebaciti skeneri i pasoška kontrola? Naravno da neće, to sve ide u šoping i restoran zonu..

Trebali ste jos neke slike da ubacite u clanak.
Slika govori vise od 1000 reci

Mala korekcija – vise gejtova je konfigurisano za “brzu konverziju” za USA letove. Na primer ja kad sam leteo, C3 je bio za USA, a C11 koji ste vi naveli, nije bio za USA vec za Antaliju. Ako ne gresim ovu mogucnost imaju C3-C6 (zbog parking konfiguracije od ranije), od novijih ja mislim C8, C10, C12 i mozda C11. Morao bih da proverim Docking chart za BEG, ali mislim da su to ti.

Овај приказ недостатака на аеродрому је врло добронамеран и верујем да ће се пословодство Белгрејд ерпорта посветити исправљању уочених пропуста, што би свакако побољшало доживљај путника.

Управо зато ми се и допао Ваш чланак због конструктивног указивања на ствари које би могле да се поправе. И заиста веујем да пословодство Белгрејд ерпорта разматра искуства и утиске путника.

Restoran Kapital sa pastama i pizzama postoji i dalje i veči je nego ranije, ima oko 80 stolova, u centralnom delu tranzita je, odmah do free shopa

Dobra priča je sto se otvara Walter ispred aerodroma, gde je stari resotran Borik nekada bio. Ali to je van zgrade na žalost… Ali ipak mislim da ce biti tu jos restorana, jer ste sigurno primetili dosta lokacija sa privremenom zaštitom /paravanima…

„Nema više Srpske kuće, prodavaonice suvenira i to je ogromna šteta. Nevjerojatno je da je Beograd tako nešto izgubio. Ogromna šteta. Ovo se nije smjelo desiti!”

Веома тачно!

Duty Free je ekstremno loš, sa tako slabom ponudom. Interesantno je da na aerodromu nema one prodavnice ili kako bih već nazvao, gde je u ponudi domaća i svetska štampa i časopisi, gde se sve može pročitati odnšivrnja, lokomotiva, aviona i svetske politike. Izuzetno slaba ponuda na aerodromu Beograd

Имате два Hudson радње пре пасошке.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!