zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Split 19.678, a Dubrovnik 9242 putnika u II. mjesecu

Zračna luka Split u II. mjesecu je ostvarila 19.678 putnika, što je manje nego u I mjesecu (20.400). No, isto je bitno više nego u II. mjesecu 2021. kada je imala samo 6125 putnika. U II. mjesecu 2020. Split je imao 26.294, a u II. mjesecu 2019. 34.825 putnika. To znači da Split ima 56,5% putnika iz 2019.

Zračna luka Dubrovnik je u II. mjesecu ostvarila 9242 putnika, što je manje nego u I. mjesecu (9.320). No bitno više nego u I/2021 kada je imala 3.548 putnika. U II. mjesecu 2020. ZL Dubrovnik je imala 33.588, a godinu prije 33.765 putnika, što znači da je Dubrovnik ostvario 27,4% putnika iz 2019. Dubrovnik je ostvario 244 operacija (180 u II/2021 i 416 u II/2019). Aerodrom je ostvario tek 296 kg carga (u II/2021 451 kg, u II/2019 7,1 tonu).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Split

37 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Zašto su ovako loši rezultati u odnosu na 2019? Ne znam kakav je bio februar kod drugih, ali ovo deluje skromno, posebno u Dubrovniku.

Skromno je ali se popravlja. Dubrovnik općenito nije dobro reagirao na korona krizu, mjesec dana smo bili bez ijednog međunarodnog leta.

Da, da, vidi se to po rezultatima prošlog februara, ali ovog je trebalo da bude značajnije bolje. Pretpostavljam da će pravi oporavak krenuti od letnjeg reda letenja. Ko je falio ove zime u odnosu na 2019?

Dubrovnik je jedna od najprecijenjenijih destinacija na svijetu. Prije ili kasnije, turisti to shvate i dolazi do stagnacije.

Vjerujte mi: mnogi zaradjuju teške milijune od turista sa niti 5% ljepote i znamenitosti Dubrrovnika!

Da, to je istina.
Ali Dubrovnik zaista jeste precijenjena destinacija i mislim da strani turisti to polako pocinju shvatati. Domaci turisti to vec odavno znaju.

Kako sam dosao do zakljucka da je Dubrovnik precijenjena destinacija?
Tako sto sam je posjetio i uporedio ulozeno/dobijeno sa nekim drugim destinacijama u Hrvatskoj i svijetu.

LOL

@anonymous 10.17: tu usporedbe jednostavno nema i ne može biti! Nekome je bitno popiti kavu na Markovu trgu u Veneciji i za to mu nije žao dati 13 eura – ja za tu kavu ne bih dao ni jedan jedini euro jer je jednostavno loša. Drugi plati u Parizu basnoslovnu sumu novaca da bi ručao/večerao kod Maxima – ja ne bih dao ni centa jer se u svakom pariškom pajzlu jede bolje! Sve je stvar promatrača. Što mislite koje je pare Dubrovnik namlatio samo činjenicom da je tamo sniman “Game of Thrones”? I ja osobno tu ne bih dao ni lipe, ali ima ljudi koji su dolazili i iz Australije samo da vide Dubrovnik upravo zbog toga! Ja ću s druge strane platiti gotovo svaku traženu cijenu da se prošetam Bijelim stijenama u Doveru. Mogao bih tu nabrajati do sutra. U turizmu nema “quid pro quo”… Turističko putovanje se najčešće ne može razumno obrazloziti jer je ono stvar srca a ne razuma!

Dakako, slazem se s vama.
Ali moja iskustva i iskustva svih stranaca s kojima sam komunicirao i koji su posjetili Dubrovnik su identicna sto svakako jeste indikativno.
I samo jedan savjet za drugog Alena – pokusajte domoljublje drzati pod kontrolom kada raspravljate sa ucesnicima ovog foruma (a ponekad i u tekstovima), zna nekada zamraciti oci pred cinjenicama.

Statistika me ne moze demantirati jer ona na koju se vi pozivate ne tretira ono o cemu sam ja pisao. Pokusajte da ponovo procitate moj komentar i da shvatite o cemu sam govorio a onda se mozda i pozovete na relevantnu statistiku.

Da, toliko je došlo do stagnacije da je prije korone bio ograničen dolazak kruzera, i gledalo se da se ograniči broj dolazaka turista u stari grad. Nešto kao što se gosinama radi u NP Krka

I sta kazete, vama je broj turista koji u Dubrovnik dolaze sa kruzera pokazatelj da je to uspjesna turisticka destinacija?
Ako imate takvo misljenje, onda morate hitno kod gosp. Foglara da vam objasni neke osnovne stvari vezane za turizam.

Kao sto rekoh, morate hitno na neki kurs o turizmu pa da pokusate shvatiti uticaj cruise-ship turizma na turisticku destinaciju i kvalitet njene turisticke ponude.

Niti sa Srbijom niti sa graditeljima i vlasnicima kruzera imam ikakve veze. Ali sa turizmom mnogo vise od vas.

Nebitno je kako i otkuda neko pise sve dok ga drugi razumiju.
Ja sam iznio jednu tvdnju sa kojoj se slazu mnogi a to je da je Dubrovnik kao turisticka destinacija precijenjen i da je kvalitet njene ponude znatno ispod ponude nekih drugih destinacija u Hrvatskoj i svijetu a koje su cijenovno povoljnije.

Veliki broj cruise-ship turista u Dubrovnika ne ide u prilog konstataciji da je kvalitet turistickog proizvoda unaprijedjen. Naprotiv, to je primjer kanibaliziranja turisticke ponude.

To nije nikakav argument kojim cete dokazati da Dubrovnik nije precijenjena turisticka destinacija.

Dajte samo pogledajte rast prometa dubrovackog aerodroma zadnjih godina prije korone i ova rasprava ce se zavrsiti.

Da, slazem se da vam je komentar iznad stvarno loš. 🙂

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!