zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

BREAKING: Boeing kupuje Spirit AeroSystem

Boeing kupuje posrnuli Spirit AeroSystem, tvornicu koja je nekada pripadala Boeingu, a sada proizvodi trupove i druge dijelove aviona za Boeing. Boeing će platiti 4,7 milijardi USD za svoju bivšu tvornicu. No, kao što smo i najavili Boeing nema novaca za ovu tvornicu pa će dioničarima Spirta dati 0,18 do 0,25 svojih dionica za svaku Spiritovu dionicu. Boeing će preuzeti postrojenja u SAD-u. I Airbus pregovara sa Spiritom. Spirit je akumulirao gubitak od 3,2 milijardi USD.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Boeing

13 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Spirit nije nevin u cijeloj ovoj priči, ali glavnina gubitka je vezana uz zastoje unutar Boeinga.

Boeingovo kreni, stani, obustavi proizvodnju, pokreni proizvodnju, izmjena projekta, dorada projekta, vrati nazad na popravak i doradu je koštalo sve kooperanate, ne samo Spirit.

Tko je bio direktor Spirita nekad u proslosti….

Ovo je posljedica današnjeg poslovanja u industriji. Samo se gleda kako smanjiti troškove proizvodnje i za direktore nabijati bonuse. Tebalo bi ograničiti primanja uprava , a tamo postavljati ljude koji napreduju kroz kompaniju. Danas se za menadžere prodaju likovi iz struka koji ne razumiju posao proizvodnje kompleksnog proizvoda. Zašto bi kvaliteta i cijena bila bolja kod kooperanta nego u matičnoj kompaniji.

Presipanje iz šupljeg u prazno

Apsolutno da! Kao što sam već rekao Boeing treba da uradi potpuni reset. Pod hitno pravljenje novog aviona umesto MAX-a i prestanak proizvodnje MAX-a. Jedino tako mogu povratiti poverenje.

Spriti je u dubiozi jer njihov najveci narucilac je prvo obustavio proizvodnju a posle toga smanjio na minimum. ZAposljavanje radnika i treniranje trazi vreme, tako da morate drzati radnike zaposlene u nadi da ce vam se najveci kupac oporaviti, a najveci kupac tone sve dublje.

Možda su u Boeingu trebali prepustiti da Airbus preuzme Spirit. Konačno bi se smanjio broj grešaka u proizvodnji 🙂

Naime izgleda da ce Airbus biti glavni profiter ovog posla.

Boeing ce platiti 4.7 milijardi za spirit, airbusu prodati njihov dio za 1$, a spirit ce na konto kompenzacije platiti airbusu 570 milijuna.

Jako dobar posao

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!