zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Croatia 346 tjednih letova u VII. mjesecu

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

I dok je u V. mjesecu Croatia osjetno povećala broj letova, sada je povećanje bitno manje i nikako nije na nivou VI. mjeseca koji je već ozbiljna sezona (poglavito druga polovina) i trebalo bi biti „žetva novaca kompanije“. Iskreno, kompanija je podbacila.

 

Letovi iz Zagreba

Letovi Croatie Airlines u VI. mjesecu iz Zagreba su bili:

Croatia u VII. mjesecu ne leti iz Zagreba za Bukurešt, Barcelonu, Helsinki, Milano, Mostar, Oslo, Prag, St.Petersburg, Stockholm i Tel Aviv.

Croatia je u VI. mjesecu iz Zagreba letjela 194 tjednih letova na 21 liniji. Početkom VII. mjeseca Croatia i code-share partneri iz Zagreba lete na 205 letova, a krajem mjeseca na 215 letova na 22 linije. Istinski malo povećanje spram VI. mjeseca. Puno premalo!!!

I dalje je fascinantan nonsens da kompanija leti za Minhen samo 5 tjednih letova. OK, Minhen je desetkovan, Lufthansa forsira Frankfurt, a Minhen ima daleko manje letova nego 2019. Ali još uvijek bavarska prestolnica ima zavidan broj letova, a prema Minhenu ima i puno P2P putnika, prvenstveno dijaspore, poslovnjaka i turista. Minimalan broj frekvencija prema Minhenu bi bio dva dnevna leta. Sve ostalo je notorni nonsens. Croatia i dalje nema code-share sa TAP Portugalom koji već mjesec dana leti za Zagreb.

Croatia ima čak 11 tjedni letova prema Puli i Zadru, ali nema ni jedan jedini let subotom? Pa gdje je tu logika. Zar nije logičnije da Croatia leti za Pulu i Zadar jedan let subotom, a da ima jedan let manje u utorak i srijedu. Konačno, zašto petak, koji je udarni dan u tjednu ima samo jedan let, a ne dva? U Croatiji kao da netko baca grah pa onda prema tome odlučuje kako će se i koliko letjeti prema nekom gradu. To veze nema sa trendovima i realnosti.

Ista ta osoba koja baca grah je odlučila da će noćni let prema Sarajevu ići u ponedjeljak i srijedu. I dok ponedjeljak ima smisla, kojeg smisla ima srijeda? Zašto taj let nije u petak kada ima ogroman broj migranata. Govorimo o avionu koji ide kasno navečer, kada je velika većina flote vraćena u bazu. Znači, potpuno je svejedno koji dan će operirati. No, Croatia se odluči za srijedu, a ne petak. Jer je, eto, grah tako rekao.

Također ne mogu dokučiti logiku da u neke dane tjedna, pa čak i one koji imaju malo putnika, poput utorka i četvrtka, Croatia leti za Dubrovnik pet letova, no zato u neke dane leti samo dva (ponedjeljak i srijeda). Nije li logičnije da kompanije ima bar tri tjedna leta svaki dan, a neke dane i po četiri?

Jednako tako za Split kompanija leti u petak 6 letova, a neke dane u tjednu i po 5, ali zato četvrtkom ima samo tri leta. Minimalan broj frekvencija za Split bila bi 4 leta, i to ravnomjerno raspoređena kroz dan (što sada nije slučaj). Stoga je kompanija trebala imati 4 leta svaki dan, a po pet letova ponedjeljkom, petkom i subotom. Ah taj grah! Konačno kompanija bi trebala smanjiti broj frekvencija i što više Dash 8-400 zamijeniti sa A319. Kako je minimalni prihvatljivi broj frekvencija 4, to bi trebalo i ostaviti, a sve dodatne kapacitete prebaciti na letove A319 prema Splitu umjesto Dash 8-400. Veći avion je veći profit po sjedalu. Iz istog razloga bi trebalo povećati broj frekvencija prema Dubrovniku uvođenjem više letova Dash 8-400 da se dobije minimalno 4 dnevna leta. Vrlo jednostavno neke od A319 sa Dubrovnika zamijeniti sa Dash 8-400 iz Splita. Konačno ovdje ne govorimo o velikom broju takvih rošada, već o svega 2-3 leta.

Za Zurich kompanija leti drugi dnevni let utorkom, srijedom, četvrtkom i nedjeljom, ali ne ponedjeljkom i petkom koji su udarni dani? Grah nam baš nije bio sklon!

Kompanija konačno ima sinkronizirane letove sa svim partnerima. Bilo je i vrijeme. Croatia ima odličnu konektiranost preko Frankfurta (32 tjedna leta), Beča (10 letova), Zuricha (11 letova), Pariza (12 letova), Amsterdama (7 letova, 21 sa KLM-om), Copenhagena (7 letova), Istanbula (7 letova), Varšave i Bruxellesa (po 6 tjednih letova).

 

Više frekvencija iz Splita i Dubrovnika

Split nije povećao broj linija, ali je broj frekvencija spram VI. mjeseca:

U VII. mjesecu Croatia ne leti iz Splita za Atenu, Beograd i London Gatwick.

I ovdje kompanija ima nonsensa. Za Zagreb u petak kada je udarni dan leti tek 3 leta, dok u tri dana leti čak 5 letova. Za Beč obije kompanije imaju 11 letova, ali nemaju ni jedan let utorkom sve do pred sam kraj mjeseca. Zašto za Zurich kompanija ima dva leta u subotu, a nema letova čak 4 dana u tjednu? Za Paris su letovi pogrešno razmješteni jer idu tri leta dan za danom, a dva dana u tjednu nema letova.

Za Split je Croatia u VI. mjesecu imala 83 leta na 17 destinacija. Broj destinacija ostao je isti no na početku VII. mjeseca kompanija ima 99 letova, a krajem mjeseca 104 letova.

 

Dubrovnik je tek neznatno povećao broj letova spram VI. mjeseca, te uveo liniju za Atenu:

 

U VI. mjesecu Croatia ne leti iz Dubrovnika za Dusseldorf, Tel Aviv i Veneciju. Nonsensi su razmicanje letova za Zurich koji su koncentrirani u tri dana, a potom tri dana nema letova, te zagrebačka linija gdje u srijedu i nedjelju ima dva do tri leta, a u utorak i subotu njih čak 5. Daleko logičnije bi bilo da utorak i subota imaju po 4 leta kako bi srijeda i nedjelja dobili 4. let.

U VI. mjesecu Croatia je letjela 60 tjednih letova za Dubrovnik. Početkom VII. mjeseca Croatia i partneri lete 76 tjednih letova za Dubrovnik, a krajem VII. mjeseca 79 tjednih letova na 11 linija.

 

Croatia u VII. mjesecu ne leti liniju Pula-Zurich. To znači da Croatia i partneri iz Pule imaju 20 tjednih letova (16 u VI. mjesecu), iz Rijeke 10 (8 u VI.), iz Zadra 23 (16 u VI), iz Brača 2 tjedna leta i iz Osijeka 18 tjednih letova (oba ista kao i u VI. mjesecu).

Sveukupno Croatia i code-share partneri počekom VII. mjeseca imaju 331 letova (u VI. mjesecu su ih imali 293), a krajem mjeseca 346 letova (u prosjeku 48,4 leta dnevno). U letove nisu ubrojeni dupli letovi na domaćim linijama, te iz Zagreba prema Rimu i Ateni. U usporedbi sa Air Serbiom (280 letova) to je 66 tjednih letova više, 9 više nego u VI. mjesecu. Croatia i code-share partneri operiraju 49 linija što je 6 linija više nego ih operira Air Serbia (1 linija manje nego u VI. mjesecu kada je razlika bila 7 linija).

83 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Crotia blago rečeno razvaljuje Air Serbiu. Da je tako cijele godine imala bi Croatia više putnika od Air Serbie

Potpisujem, hvala bogu pa imamo ovakve znalce na forumu, bravo za Zagreb i CA.

ZAG u junu 69.019 putnika, za sada 236.439
Kako vam se to cini? Meni izgleda poprilicno lose.

Pogledaj te malo bolje. To vam je za svibanj. Još nisu objavili lipanj.

Sta je svibanj? Sta je lipanj?

U svibnju sviće a u lipnju cvatu lipe, sve je isto k’o i lani.

Pogledajte pravopis. Ne piše se „pogledaj te”.

Ne razumijem zašto je uopće vama toliko relevantno ako sam slučajno napisao “poglesaj te” a ne “pogledajte”? Ovo je zrakoplovni portal te pogreške autocorrecta koji nudi različite opcije ne bi trebale biti relevantne.

Ako Zagreb ne zakaže možda budu imali ST, DU i ZG zajedno kao BG, good luck.

Bit ce ok jer je FR dosao u lipnju

A i CA se razletila u lipnju u odnosu na svibanj.

Tragedija je to što vi ne možete ući na stranicu ZL ZAG i jednostavno pogledati valjanost tog podatka, a sebe zovete analitičarom. Čak sam i anona upozorio da je riječ o podatku za 5. mjesec, točnije 69.019. Ali ništa vi, ne želite ni ući na stranicu ZL već eto vas sa kritikom Zagreba.

Vidite, ako već nemate vremena provjeravati informacije onda nemojte ni pričati o istima. Nemojte ni onda odgovarati na komentare ako niste informirani ni malo o toj temi. Mogli ste barem pogledati moj komentar i viditi da je anon napisao krivi podatak, a Ne odmah srljati na kritiku da je to “tragično” ili “duplo manje od Splita”. Kažete imate pristup stranicama za koje ja ne znam? Odlično za vas, no što će vam to ako, kako kažete, nemate vremena da provjeravate? Kažete da se sramotim jer vam ukazujem da nemate pojma o čemu pričate? Svaka vam čast Alene.

Kažete dižem tlak cijelom portalu? Ne baš, dižem samo provokatorima iz susjedstva i očito Vama kada vas upozorim na netočni podatak. Mogli ste barem priznati pogrešku, ali eto, to vama opcija nije. Glavno da ste na najobičniju krtiku automatski skočili na zadnje noge.

Nama ne dižete tlak, možda samo sebi sudeći po vašim komentarima, tako da ne morate se više truditi.

A tko ste “vi”? Provokatori iz susjedstva?

Možete i tako da nas zovete ali glavno je da vam tlak ne skače, nije to dobro za vaše zdravlje.

Neotvaranje linije za Berlin jednostavno ne razumijem. imam nekoliko kolega koji redovito putuju za Berlin (najčešće automobilom), ali dok EW ne krene s letovima, nemaju izravnu vezu. Ne mogu to razumjeti… siguran sam da ima radnika, poslovnjaka, dijaspore koji bi letjeli …

Lipanj
SPU: -116596

Mozda bi bilo jos zanimljivijih analiza kad bi se ubacili svi letovi, svih kompanija. Makar glavne gradove prikazati.

Dakle prikazate sve letove i svih kompanija iz Zagreba, Beograda, Ljubljane, Sarajeva…

Koliko je CA jadna u Zagrebu. Još kada se uklone svi letovi sa ovih listi (gledajući i ostale aerodrome u Hr) koji obavljaju drugi prevoznici u kodšeru, istinski je još jadnija.

Zato ima više letova od AS, to je vrlo važno 🙂

Naravno, isto kao što nije bitan ni broj putnika, ni tip aviona, ništa.

Podseća me malo na trenutnu situaciju u tenisu. Ranije je zvanje G.O.A.T bilo merljivo samo po broju GS i broju nedelja provedenih na prvom mestu. Dakle Bog pa Federer. Čim je bilo očito da će Đoković probiti broj nedelja na 1.mestu onda se računao samo broj GS. Sada kad je smanjio razliku na samo 1 GS od Federera i sigurno će ga prestići, kriterijum za G.O.A.T. je “lepota tenisa”!

Dakle ako JU jednog dana preskoči OU po broju letova verovatno će računati KARIZMU aviona 🙂

Pa da. Ako postave i 10 A319 umesto 10 Q400 je ogroman procenat povećanja u odnosu jun – jul. Statistika je čudo mada ja i dalje vidim da oko 90% letova iz Zagreba OU obavlja sa Q400.

Nego koliko? 88?

Koliko? Imate li brojku?

Zar niste trebali dodati da Croatia ove godine isto ne leti za BEG?

Croatia ima toliko više letova od Air Serbie? I to već drugi mjesec. Opala!

Ono sto je daleko bitnije je broj putnika…

Broj letova nije bitniji jer nije svaki let isti, 1 let sa q400 nije isto kao let sa a330 tako da broj letova ne govori previše, bolje bi bilo da ste obradili koliko ko nudi sjedišta i koliko ko ima direktnih destinacija jer to kao što vidimo utiče na broj putnika i zato AS uprkos tome što ima manje letova ima više putnika i samo po sebi više zarađuje.

A zamislite tek da pored svake linije napiše i tip aviona? CA bi imala 90% iz Zagreba sa Q400.

Džaba aerodromu Zagreb bolja konektiranost od aerodroma Beograd kada razlika u broju putnika raste u korist ovog slabije konektiranog, očigledno tu nešto ne štima u vašoj teoriji?

Haha da! Pa u maju je JU imao više putnika nego svi prevoznici iz Zagreba kad se sakupe.

Mislim da će se ovo smatrati provokacijom, na tankom ste ledu, oprez!

Pa moraju! Zamislite da ne lete kao sumanuti ka LH hubovima? Bez feedanja LH grupe CA je istinski horor za putnike. Tek par linija izvan njihovog sistema. Jako, jako loše.

Anonymous 10:18:
To je razlika u konceptu kompanija. Time Air Serbia nije bolja kompanija što ima brdo linija se 2 ili 3 polaska. Neki bi rekli upravo suprotno. Kako god, konektiranost jest bitna za bilo koju državu ili grad i ona omogućuje u prvom redu poslovnjacima, ali i nizu drugih putnika odlične uvjete poslovanja.

Broj prevezenih putnika govori suprotno, AS je bolja kompanija jer je njen model bolji, jednostavno zar ne?

Na koncu razlika između kompanija i nije toliko enormno velika. U 2019. Croatia je imala 2,2 a Air Serbia 2,8 milijuna putnika. To znači da je Croatia 21% manja od Air Serbie. Not a big deal. Maknite charter i New York (koji financira Srbija) i dobili bi da su kompanije gotovo iste po broju putnika.

Big deal itekako, 2019 je Hrvatska imala oko 12 miliona putnika a Srbija 6, znači AS je u svom dvorištu mnogo bolje prisutna nego CA, sramotno je da od takvog kolača uzmete samo mrvice, toliko o kompanijama. Da ne spominjemo šta se dešava trenutno po broju prevezenih putnika, 21% je prošlost, sad je razlika mnogo veća sigurno.

Air Serbia dobija novac ali i radi i vidi se njen rezultat. A šta radi Croatia sem što uzima novac?
A kako to da izdvajate samo liniju za JFK kao finansiranu od strane države? Zar niste čitali da su debelo u plusu neko vreme?

Osim što uzimaju novac oni vrlo uspješno prodaju slotove i motore.

Nema baš ništa? Slotovi?

Mislim da niste u pravu, i mislim da je u Covid-19 godini Croatia povećala tržišni udio

Nisam ni govorio o tržišnom udjelu nego o povećavanju razlike u broju putnika između AS i CA

Meni je veći horor da uzme OU od države novac i ništa ne uradi nego kao Ju što uzme ali istinski radi.

A ako vi maknete PSO linije u Hrvatskoj koje sponzorise drzava koliko ostaje?

PSO je novac koji se dobija od drzave Hrvatske odnosno drzava pomaze da se linija odrzava (odnosno sve domace linije a ne samo DBV i SPU) jer ima svoj interes u tome.

Na isti nacin drzava Srbija sponzorise liniju za koju ona ima interes a to je iz Beograda JFK.

Air Serbia ne dobija 40 mil EUR od svoje drzave, tu ste bas omanuli.

Zašto uopšte podrediti dva neuporediva subjekta? Niko nije kriv jednima što jesu a drugima što nisu u EU, pa svako mulja kako može.

Da, mulja.

Pa sada su tih 2-3 otišli na 4-5-6-7. Tako da i to se promenilo.

Zavisi iz kog ugla gledate prednost. Mnogima je bitna direktna veza koja je mnogo puta i jeftinija nego sa presedanjem.
Opet se vraćamo na staro. Beograd nije odsečen. LH grupa je trenutno jača nego u Zagrebu.

Kad sakupimo broj svih destinacija i frekvencija svih kompanija koje lete sa BEG, u velikom je plusu u odnosu na Zagreb tako da država generalno ne pati 😉

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!