zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Ryanairovo prizemljenje: čin državnog terorizma ili over-reacting?

autor: Alen Foglar, dopisnik (Beč), foto: Ryanair

Duhovi su uzburkani i još se dugo neće smiriti. I dok će jedni bezuslovno optuživati Bjelorusiju i njenog predsjednika za terorizam i otmicu aviona, drugi će ga jednako tako bezuslovno braniti i pokušati opravdavati. Ali mislim da bi neke činjenice trebalo iznijeti realno i bez ikakvih emocija. Pa pokušajmo.

Prvo pitanje koje moram postaviti jest: da li bi i jedan kapetan koji je imalo pri zdravoj pameti pri primitku prijetnje bombom protiv njegovog leta mirno produžio let te odbio sletjeti na alternativni aerodrom? Ovdje mogu bez i trunka sumnje odlučno odgovoriti: ne bi! Koliko sam ja u ovo relativno kratko vrijeme mogao rešaržirati, nije zabilježen niti jedan slučaj u povijesti civilnog zrakoplovstva a da je jedan kapetan pri prijetnji bombom odbio sletjeti na najbliži aerodrom te mu se moralo zaprijetiti obaranjem. U ovom slučaju je to bio svakako Vilnius a ne dvostruko dalji Minsk. Stoga se već tu nameće zaključak da je, ukoliko se zaista radilo o stvarnoj prijetnji, bilo logičnije avion “pustiti” za Vilnius.

Drugo je pitanje: prema službenim izvorima iz Bjelorusije, navodna dojava je tvrdila da će bomba eksplodirati pri slijetanju u Vilnius. To bi značilo da je prva mogućnost bila, da se radi o bombi sa barometarskim detonatorom koji reagira na tlak zraka te detonira bombu ispod određene visine. Ali i opet to sve skupa nema smisla u ovom kontekstu jer se aerodrom u Minsku nalazi na 204 metra nadmorske visine dok je onaj u Vilniusu na 197 metara. Dakle govorimo o 7 metara razlike u nadmorskoj visini, te tvrdnja da bi bomba eksplodirala samo iznad Vilniusa ali ne i iznad Minska graniči sa znanstvenom fantastikom. Druga mogućnost bi bila da se radi o bombi sa detonatorom povezanim sa satnim mehanizmom koji aktivira bombu u određenom trenutku – prema bjeloruskim vlastima u trenutku slijetanja u Vilniusu. To jednako tako nema nikakvog smisla, jer je let od točke presretanja iznad grada Lida do Minska više no dvostruko duži nego što bi trajao let do Vilniusa. Stoga bi bomba, da je zaista bila “on bord”, eksplodirala i ovako i onako, samo ne iznad Vilniusa nego negdje u zračnom prostoru Bjelorusije. S time da je šansa da avion sleti u Vilnius prije nego detonator aktivira bombu bila daleko veća no pri “detouru” za Minsk. Treća mogućnost bi bila da se radilo o bombi “na daljinski”. To bi značilo da netko mora čekati avion na prilazu i onda daljinski aktivirati bombu. Po meni jedina donekle logična mogućnost. Ali i tu se postavlja pitanje: ako je netko zaista u mogućnosti logistički organizirati takvu operaciju, zašto bi je onda osujetio doslovno u zadnji čas poslavši prijetnju emailom  upravo na zrakoplovne vlasti Bjelorusije???

Bilo kako bilo, bomba nije pronađena, a i Hamas, za koji su bjeloruske vlasti tvrdile da je pošiljalac prijetnje, demantirao je da je s njihove strane ikada takvo što poslano. Stoga otpada i onaj propagandni efekt koji bi eventualni pošiljalac prijetnje želio postići… Stoga ni tu cijela priča Bjelorusije ne drži vodu.

Treće je pitanje: kako bi trebala izgledati logična reakcija vlasti na prijetnju avionu koji se trenutno nalazi iznad njenog zračnog prostora. Preselimo cijelu radnju na naše prostore. Ryanov let iz Memmingena za Beograd nalazi se iznad Hrvatske, točnije negdje izmedju Đakova i Vinkovaca, nekih 40-tak kilometara od granice između Srbije i Hrvatske. Stiže prijetnja bombom u HKZP. Koja je reakcija za očekivati? Uz one logične kao što je informiranje posade aviona te odgovarajućih službi, slijedeća reakcija bi bila: kako najbrže i najsigurnije spustiti avion? Da li bi bilo logičnije da avion vraćam u 200 km udaljen Zagreb ili  da ga “spustim” u svega 130 km udaljen Beograd (u redu: u našem slučaju se radilo o 90 kilometra do Vilnisua te o 140 km do Minska, ali odnos udaljenosti je otprilike isti). U krajnjoj liniji čak i mogu dići lovce i presresti avion, ali i opet je logično da ću pustiti avion da leti dalje prema Beogradu. Ukoliko Srbija u tom trenutku nema lovaca u zraku, možda se čak i dogovorim sa Srbijom da moj lovac doprati avion do Beograda… Ali i tu se nameće jedna nelogičnost: dopuštam mogućnost da je neki dežurni par lovaca bio u zraku na nekoj vježbi i to u blizini rute leta Ryanova aviona te da su zaista tako brzo mogli doći no njega. Ali: šanse za to su relativno male!  Nemojmo zaboraviti činjenicu da je avion ušao u zračni prostor Bjelorusije sjeverno od ukrajinskog grada Lutska te je letio svega oko 160 km iznad Bjelorusije prije presretanja. Time je let bio u trenutku presretanja tek nekih 12 minuta u zračnom prostoru Bjelorusije. Pustimo na stranu stvarni vremenski tijek događaja, nego krenimo od pretpostavke da je prijetnja stigla u trenutku ulaska aviona u bjeloruski zračni prostor. Pa da je i baza lovaca neposredno ispod rute leta Ryanova aviona, nema šanse da se u 12 minuta lovci dignu i presretnu avion. Ako je prijetnja pak stigla prije ulaska u zračni prostor Bjelorusije, zašto kontrola u Ukrajini nije o tome izviještena pa da oni odluče kuda će avion letjeti? U okolici je bilo nekoliko pogodnih aerodroma, na primjer poljski Lublin na svega 200 km, ili Riwne u Ukrajini na samo 160 km. Pa čak i Lavov na oko 250 km je mogao biti alternacija. Da o eventualnim vojnim aerodromima u Ukrajini i ne govorim… Cijeli prelet Bjelorusije na ruti Ryanova aviona ne traje duže od 16 minuta. Ako i uzmemo kao istinu da je prijetnja stigla upravo u trenutku ulasku aviona u zračni prostor Bjelorusije, malo je vjerojatno da se u prvih 12 minuta može pokrenuti cijeli aparat:

  • primanje maila i prosljeđivanje do odgovornih (uz vjerojatni prijevod, jer malo je vjerojatno da je mail bio pisan na ruskom jeziku, pogotovo ako dolazi od Hamasa!)
  • odluka o presretanju
  • dizanje lovaca
  • presretanje aviona
  • komunikacija kontrole i posade
  • prisiljavanje aviona na promjenu kursa uz prijetnju obaranjem

 

Stoga se ovdje nameće  logičan zaključak, da su lovci čekali na Ryanov let te ga prema planu presreli. Tu se postavlja i pitanje: zašto bi ja prijetio obaranjem jednom civilnom letu koji je navodno ugrožen bombom, ukoliko kapetan tog aviona ne bi slijedio moje upute? Nije li upravo on odgovoran za sigurnost aviona, putnika i posade? I na kraju ono ljudsko pitanje: i on sam sjedi u tom avionu i njegov život je isto tako ugrožen. Pa stoga ponavljam moje pitanje sa početka:  da li bi i jedan kapetan koji je imalo pri zdravoj pameti pri primitku prijetnje bombom protiv njegovog leta mirno produžio let te odbio sletjeti na alternativni aerodrom? Moj odgovor je svakako: ne bi!

Pokušavam se na tren poistovjetiti sa kapetanom leta. Nije li i njemu cijeli razvoj situacije bio u najmanju ruku čudan? Na koncu konca, može se isčitati iz do sada objavljenih dijelova komunikacije da je kapetan bio i više nego skeptičan! Vjerojatno je i njemu bilo čudno i protivno svakoj logici da leti sa bombom u avionu i više no dvostruko duže vremena do Minska nego što bi trebao do Vilniusa? I da mu se još prijeti obaranjem!!! Na kraju mu i nije ostalo ništa drugoga nego da svega 3 do 4 minute prije napuštanja zračnog prostora Bjelorusije okrene avion i krene ka Minsku.

Naravno da je sada iz sigurnosti pisaćeg stola moje radne sobe relativno lako postaviti ovo pitanje, ali ga ipak postavljam: da je nastavio let prema Vilniusu, da li bi bjeloruske vlasti zaista išle tako daleko i oborile avion? Ja sam osobnog mišljenja da ne bi. Jer posljedice bi bile nesagledive te čak i Rusija kao njihov jedini saveznik to više ne bi mogla ni pokrivati ni odobravati a ni opravdavati!

Već i sama činjenica da su se na letu nalazili pripadnici bjeloruske službe državne sigurnosti govori da je ta akcija bila pomno i do tančina planirana. Kako su Bjelorusi došli do podatka da je dotični disident bukiran upravo na tom letu, druga je priča.

Da li ćemo ikada saznati istinu? Vjerojatno da. Da li se takvo što može ponoviti? Vjerojatno da. Da li takvo što treba najoštrije osuditi i aktere sankcionirati? Odlučno da! Ali kako se ovdje radi isključivo o politici, teško je da će cijela istina ikada izaći na vidjelo!

49 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

na avheraldu se gro komentatora zapitalo kako to da nigdje nema nikakvih fotki MiG-ova iz putničke kabine, po meni dobro pitanje iako ne kažem da nije bilo MiG-ova u cijeloj priči. Navodno postoji video iz završne faze leta tj. prilaza Minsku. Osobno si nisam dao truda tražit. Iz objavljenog transkripta koji uopće ne mora biti istinit i/li cjelovit i kojeg je navodno pustila Bjelorusija se ne da zaključit da su migovi faktor u donošenju odluke. Ne znam jesam ovdje pročitao ili negdje drugdje da je Bjelorusija navodno izjavila da neka ostatak transkripta objavi Vilnius i Ryanair. Međutim informacije ne teku baš u potocima i sve se relativno brzo stišalo. Dojma sam da ni Zapadu baš ne odgovara neko dizanje prašine i daljnje jahanje po slučaju pa bi se složio sa zadnjom rečenicom u tekstu.

Inače ne čini mi se nešto teško za službu jedne zemlje poput Bjelorusije uć u trag čovjeku i javit na koji je let ušao ako već i prije nisu imali podatak pa da i agenti iste kupe kartu za isti let, mislim da tu niko nije trebao kršit zaštitu podataka.

Što se gospodina tiče, disident svakako nije a pitanje je da li je i novinar. Bila je u medijima informacija od suradnika da inače ne leti preko Bjelorusije ali je iz ko zna kojeg razloga napravio iznimku, to sam adresirao i u postu ispod prvog texta ovdje na portalu, nije mi bilo jasno zašto si je dopustio prelet iznad zemlje u kojoj je tražen kad avioni i inače rade tehničke stopove u slučaju kvara i sl., štoviše koliko mi je poznato uneseni su u plan leta alternativni aerodromi.

U mom rešaržiranju na temu sam “obradio” dosta portala. Na jednom od njih je bio interesantan komentar, pretpostavljam ili jednog vojnog ili civilnog pilota, u kojem se kaže da postoji mogućnost prilaska civilnom zrakoplovu u, za putničku kabinu, mrtvom kutu, tako da putnici lovac niti ne vide nego ga vide samo piloti. Po tom istom izvoru vojni piloti su uvježbani upravo za taj pristup. E sada, da li su bjeloruski piloti zaista za to uvježbani i bili u “mrtvom kutu” ili su bili negdje iza ili ispred aviona tako da ih se iz kabine nije moglo vidjeti, ne znam. Ali činjenica je da do sada nisu “procurile” nikakve snimke.

I opet protiv bratske Belorusije! Ovo je već drugi članak na tu temu. Redaljka! Prvo se olakšao autor, a sad se malo i dopisnik naslađuje. Pa dokle će se sotonizirati siroti režim bratskog naroda Belorusije?

Postade Nikola Srbin.

Puno mu je trebalo!

Vratio se korenima 🙂

E da, baš redaljka… Morti i mene Lukašenko uzme na crnu listu!!!

Pa ni ti nisi kao glavni i odgovorni urednik siguran… 🙂

ne zaboravimo da su Evropljani svojevremeno zabranili prelet Evu Moralesu zbog Edvarda Snoudena. ništa se nije desilo što se već ranije nije dešavalo

Preusmeravanje aviona iz međunarodnog vazdušnog prostora na letu ka Kubi, da bi se uhapsio begunac Radonjić. i on i onaj nesretni Belorus su begunci od zakona u svojim zemljama.

Ovo stvarno nije ni slično osim u dopisima KGB-a:
1) Morales nije bio u redovnoj liniji avionu punom putnika
2) Nitko nije izmislio prijetnju bombom niti ga lovcima prisiljavao da sleti
3) Morales je vodio političke igre isto kao i ameri, na kraju ih nadigrao.

Jel moze izvor informacije ili link da se mogao vratiti u Rusiju?

Za povratak u Rusiju apsolutno nema, zato sam vas i zamolio za link.
Ta vam je informacija potpuno pogresna.

Da je ispravna mogli biste to nekim linkom potvrditi. Ovako je samo spekulacija.

Koji je izbor imao sem da ih pusti u avion kad su ga vec prinudno spustili?
Isti onaj izbor koji je imao i pilot FR-a iznad Belorusije. Nikakav!
Sila Boga ne moli!

Nema toga. Objavili bi vi da ima. Problem je u tome sto vam je to neki anonimus pomenuo ovde na blogu a vi se toga uhvatili k’o pijan plota. Ta informacija jednostavno ne postoji.

Ali mogli su mu zabraniti da poleti. Ista stvar.

Halabuka je jedno a sankcije drugo.
Jel su uvedene nekom sankcije zbog toga? Toliko o duplim standardima.
A ovo za Rusiju i povratak u istu vam toplo preporucujem da zaboravite.

Vi u to zaista verujete ili pokusavate nas da ubedite?
Porazno je sta god da je.

Njegovom avionu je tada zabranjen prelet preko Francuske, Španjolske i Portugala. On je izabrao slijetanje u Beč do rješavanja problema. U principu mogao se i vratiti u Rusiju, a mogao je avion “skrenuti” pa letjeti preko Afrike. Goriva je bilo dovoljno u svakom slučaju do zapadne obale Afrike i tamo je mogao opet “tankati”… Bez brige da je dobro znao da mu u Beču niš ne mogu…

hau jes nou, ovaj post djeluje kao da ste jako naivni ili na platnom spisku Buzina. Doduše vaš ružičasti pogled na društveno-političko-ekonomsku situaciju u Hrvatskoj mi je već zapeo za oko i nikako se s njim ne slažem a očito se on prelijeva i na situaciju i moralne standarde u EU odnosno zapadnim zemljama. Zapadne tratinčice ne samo da nikad ne bi nego i nikad nisu napravile nešto slično kajgot. Jedino se slažem da ih je Evo najvjerojatnije povukao za nos, nabacilo mu na volej, šta će čovjek nego zabit atraktivno škaricama u rašlje

možda jesam, pa nisam ja Evo da zabijam škaricama(: ali da su ga zamolili da uđu😂 da mu nisu i prijenosni frižider gatoradea donijeli da se osvježi i nadoknadi elektrolite

1. je figure of speech, ne tvrdim da jeste nego mi tako djeluje vaš post

Ma ovde je jasno ko dan šta se desilo i nema potrebe ulaziti u duboke analize zato što postoji 1-2% šanse da je ipak eto zaista sve slučajno bilo tako.
Jednostavno opšte belosvetsko bezakonje u odnosima među državama je ušlo u sledeću fazu, Sada će i ekipa sa Istoka da radi sve što odavno radi ekipa sa Zapada. Samo što će mediji sa Zapada dobro da im zaprže čorbu. A i nisu nešto elegantni.
I nemojte da ih testirate na šta su sve spremni. Ako se pojavi lovac, radi šta ti kaže a neko drugi neka smišlja kako dalje.

Ono što mene već duže vreme intrigira su one nesreće (nestali avion iznad Indijskog okeana i slično) koje su se desile pod, po meni, čudnim okolnostima, gde uvek na kraju optuže nekog kapetana da je namerno pobio sebe i ceo avion i slično.
Kako se nikada ne desi nekom vozaču autobusa ili taksija tako nešto, a ima ih u populaciji oko 30 000 puta više? Ili kapetanu broda? Drugim rečima prosto mi neverovatno zvuči da su odjednom u zadnje vreme toliki kapetani leta postali ludaci i samoubice, a znamo da su realno u samom vrhu mentalnog i fizičkog zdravlja svake populaciju.

Šta kažu kapetani sa portala na ovo?

Ovde ne treba tupiti zube.
Avion je otet sa jasnom namjerom da se lice iz aviona “skine” i uhapsi.
Sve je dobro dobro isplanirano.
Ovde se mogu postaviti samo dva pitanja.
Da li je ovo presedan i da li se i prije dešavalo?
I
Da li je ovo bila odluka najvišeg političkog vrha ili im je ovo “podmetnuto”. Preveliki rizik, prevelika šteta je izazvana zbog manje više nebitnog čovjeka.

Kao što vi kažete, avion je otet sa jasnom namjerom. Ali ne slažem se sa vašom konstatacijom da se radi o manje-više nebitnom čovjeku. Za vas i mene je on potpuno nebitan – čak štoviše: ja za njega prije ovog incidenta još nikada nisam čuo, ali očito jest za Bjelorusiju. Inače ne bi toliko riskirali, pogotovo politički! Stvarnu pozadinu svega vjerojano nećemo nikada saznati.

Avion nije otet.

Belorusi, da su hteli, mogli su bez ikakve priče o bombi da naprosto narede pilotima da odmah okrenu avion i slete u Minsk – bez bilo kakvih objašnjenja. Naređenje – izvršenje.

I piloti bi bili dužni da to urade. Na to ih obavezuju i kompanijski i međunarodni protokoli. Sa kontrolom leta u tuđem suverenom VaP se ne prepire nego se radi kako oni kažu.

Upravo to je uradila ukrajinska kontola leta kada je 2016-te naredila Belavijinoj posadi da se vrate u Kijev u trenutku kada su ovi bili na par minuta od beloruskog VaP. “Okreni avion i vraćaj se nazad inače šaljem lovce” – to je sve što su piloti dobili od informacija i to im je bilo dovoljno da odmah okrenu nazad.

A sve to da bi ovi u Kijevu uhapsili jermenskog državljanina (takođe “novinara”, samo iz suprotnog tabora) i pustili ga posle nekoliko sati.

https://112.international/society/belavias-passenger-plane-forcibly-landed-in-zhuliany-airport-in-kyiv-10365.html

Sankcije Ukrajini, medijska halabuka, priče o otmici? Niko čak i ne zna da se ovo dogodilo.

Radi se, dakle, samo o tome KO radi ovakve stvari. Ako rade naši onda je OK, ako rade njihovi onda je zločin bez presedana.

Belorusija se drznula prizemljiti avion koji je bio u njenom VaP. Tu suverenitet ima Belorusija a ne Evropska Unija.

Jedna glupost ne opravdava drugu, tu ste u pravu. Ja sam govorio o dvema posve različitim reakcijama na istu vrstu gluposti. Da je iz tog aviona izveden građanin sa pasošem neke EU zemlje, onda bi sve ovo još i imalo smisla. U stvarnosti, EU se sankcijama zauzima za državljanina Belorusije a sve zbog toga što joj se ne sviđa ko vlada tom Belorusijom i htela bi nekog svog slugu tamo.

Takvog slugu imaju u Ukrajini pa je otud Ukrajina “naša”, kakav god drek bila. I onda nema sankcija kada se avioni prizemljuju pod pretnjom slanja lovaca (ovakvu pretnju beloruska kontrola nije uputila Ryanovim pilotima).

Potpuno logično razmišljanje,na osnovi dostupnih informacija.I opet sve ostaje u zoni pretpostavke i nekoliko mogućih varijanti.Mislim da ipak nemamo sve informacije,iako je Belorusija odmah posle incidenta zahtevala međunarodnu istragu o ovom incidentu i otvoreno ponudila punu saradnju.Pričekajmo još malo sa zaključcima,istraga će pokazati šta je tačno i to će biti kraj priče.Disident,kažete?To “zvanje” i nije baš zaslužio.Kojega datuma su to neonacisti zaslužili naziv disidenata?Na taj način vređamo one koji to zaista jesu.A ne zaboravimo da napomenemo da je u svoj toj situaciji u blizini bila i nuklearka.Nisam siguran da bi neka druga ozbiljna država reagovala na neki drugi način,imajući u vidu brojne svetski poznate panične reakcije vladajućih struktura,zbog mnogo banalnijih stvari,sa smrtnim ishodom.Dakle,mi ovde možemo još malo pričekati sa zaključcima.Možete li nam nešto napisati o prinudnon sletanju u Berlin i o mogućoj korelaciji ova dva incidenta?Pozdravljam Vas.

Službeno se taj čovjek vodi kao disident i stoga sam tako i napisao. O njegovom političkom djelovanju niti puno znam, niti me ono zanima. Koncentracija je ovdje na tijek dogadjaja. To što Bjelorusija zahtjeva medjunarodnu istragu, samo je politički manevar. Vi pišete da je u blizini bila nuklearka. Ako je namjera bila štititi nuklearku, onda se je avion moglo na ruti za Vilnius udaljiti od nje, a ne ga pustiti da leti, sa navodnom bombom “on bord” iznad pola Bjelorusije. Osim toga pogledajte gdje je ta nuklearka. Ona je najmanje 40 kilometara udaljena od normalne rute prilaza na Vilnius…

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!