zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Ima li smisla Air Slovenia?

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Amelia

Nekoliko kompanija je iskazalo interes da osnuje novu kompaniju u Sloveniji. Ali se ista nije desila. Zašto? Jednostavno sve su tražila financijsku potporu Slovenije za linije koje bi letjeli, a Slovenija to nije voljna dati. Zašto financijska potpora? Jednostavno, sve što je valjalo već su preuzeli drugi igrači, pa tako letove za Paris ima Air France i Transavia, za Amsterdam Transavia, za Frankfurt i Minhen Lufthansa, za Zurich Swiss, za Bruxelles Brussels i Wizz Air, za London British, Wizz Air i easyJet, za Beograd Air Serbia, za Moskvu Aeroflot, za Istanbul Turkish, za Varšavu LOT. Što je ostalo? Ostale su neisplative linije za Copenhagen i Prag, te još manje isplative linije u regiji za Prištinu, Skopje, Sarajevo, Bukurešt, Sofiju i Tiranu. Trebaju li ove linije Sloveniji? Naravno i te kako trebaju. Naime, Slovenija je bankrotom Adrije izgubila povezanost sa regijom. Radi toga business ozbiljno pati, a kompanije mahom napuštaju Ljubljanu i sele se tamo gdje je povezanost bolja.

Nova kompanija morala bi prvo letjeti za Prištinu 5 tjednih letova, kasnije 7, pa za Skopje 4 leta, kasnije 7, za Sarajevo 3 leta, kasnije 5, za Tiranu 4 leta, kasnije 7, za Sofiju 3 leta, za Prag 3 leta, te za Copenhagen 3 leta, kasnije 4. U kasnijoj fazi kompanija bi mogla uvesti Bukurešti (3 tjedna leta), Stockholm (3), Dusseldorf (3), Berlin (3), Manchester (2), Barcelonu (2) i Atenu (2 tjedna leta). To znači da bi kompanija mogla krenuti sa jednim avionom, kasnije isto povećati na dva aviona, te u konačnici uvesti i 3. avion.

Iskreno idealna kompanija za ovaj posao bila bi slovenska ACMI kompanija Amelia koja ima velik broj Embraera ERJ135 i ERJ145 za ovu nakanu. U drugoj fazi kompanija bi mogla angažirati po jedan od ova dva aviona. Prednost Amelie je što već ima operacije, ima kvalitetnu flotu, ne treba imati više aviona jer je operativna, pa može letjeti i sa samo jednim avionom bez dodatnih troškova. No, oni se ovog posla primati neće ako troškove na sebe ne preuzme Slovenija. Iskreno ne znam što Slovenija čeka, njoj je ovo krucijalno bitno.

46 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Trebali bi imati svoju aviokompaniju sa npr dva E195 i dva ATR 72-600

Nema.

Velika je to STAMOTA za Sloveniju, da nemaju svoju vlastitu air companiju i da Jim drugi uzimaju posao i zaradu. Ocito nisu sposobni.

Pa i Adria je propala jer Ljubljana (više) nije interesantna. imala je svoj trenutak dok su druge exyu države bile izolirane ali to je prošlo. Slovenija je sada prometno odlično povezana i u okolici ima daleko većih aerodroma a “region” više nema razloga letjeti preko Lj, tako da ta priča bez žestokih subvencija nema šanse.
A Slovenci nisu budale kao mi da financiraju rupe bez dna.
Ako postoje linije od državnog interesa raspiše se PSO i bar znaš za što daješ novac.

Očito nema potrebe. A i koje bi to linije Sloveniji bilo toliko nužne da trebaju trošiti novac poreznih obveznika?

Nijedna! U naredna 24 sata imaju 7 letova, od toga 3 za Srbiju. Niš im je jedina leisure destinacija čoveče

ironično

Video sam te polaske. JU ima vise letova od LH.

Upravo tako. Preblizu su Zagreb, Trst i Beč da bi Ljubljana kao aerodrom bila zanimljiva.

Blizina Trsta je svakako bitnija od blizine Rijeke i Pule.

To cisto sumnjam, niko u sezoni nece da prelazi granicu. Ja evo za 10 godina u Sloveniji jos nisam cuo da je neko leteo iz Rijeke ili Pule. Iz ZGa – da. Npr veoma cesto za leisure destinacije ljudi se voze do Minhena.

Adria kupuje MA,Croatiu i Air Srbiju.Prije nekoliko godina je na T6 predvidjo Alen Šćurić.

Ne znam jel predvidio ali to je tada imalo smisla. Ovako je Adria ostala ograničena na malo slo tržište i propala, a AS i CA ostali gubitasi na državnoj sisi.

Ništa njega nije sramota.

Možete objasniti zašto je obrisan moj komentar u kojem lijepo pitam koje kompanije napuštaju Ljubljanu? Što je krivo u mojem pitanju? Obziljno me zanimalo koje su to kompanije

Reci ce da nije on obrisao…

Moze onda odgovor? Hvala

Da je imalo ekonomskog smisla, LH grupa ne bi mirno gledala (a mozda i pomogla) bankrot Adria Airways-a. Sada je to vec vrlo izvesno nemoguca misija. Bice vrlo zanimljivo posmatrati odnos LH grupe prema OU u narednim, svakako kriticnim mesecima, za opstanak. Adria i Croatia su sustinski opredeljene da zavise od LH, dok u suprotnom pravcu mozemo primetiti ono sto kolokvijalno zovemo macehinski odnos.

Odavno su trebali Slovenija i Hrvatska napraviti zajedničku kompaniju po uzoru na SAS. Ionako će ulaskom HR u Schengen pasti granice pa će tako još lakše biti doći iz SLO za HR.

Za Hrvatsku bi najbolje bilo da OU preuzme LOT koji bi tako s hubovima u Varšavi, Budimpešti i Zagrebu postao značajna srednjeeuropsko-mediteranska kompanija s konekcijama prema Zapadu, Istoku i jugoistoku.

Ne može OU nitko pruzeti pod uvjetima vlasnika( države). RH ima previše aerodroma koje treba održavati kako bi radili 4-5mj u godini a država ne da PSO po komercijalnim cijenama. Znači tko želi letjeti s gubitkom kako bi održavao zračne luke, TZ, agenciju i ine koji ostvaruju zaradu, dobrodošao je

RH i SLO su pretežno cestovne destinacije i većina turista i poslovnih suradnji se odvija cestama (zato se i ulagalo u autoputeve) + velika sezonalnost = nema potrebe za zrakoplovnim linijama. Čak ni Zagreb nije neki igrač ako se uzme u obzir broj stanovnika(potencijalnih putnika), a za Ljubljanu nemoramo ni pričati.

😂😂😂

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!