zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Udio Air Serbie i Croatie na vlastitim tržištima pada

U VIII. mjesecu Air Serbia je u Beogradu imala 56,7% udjela u broju linija, no u 2. tjednu XII. mjeseca kompanija je taj udio smanjila na 45,8%. Wizz Air je pak povećao svoj ljetni udio sa 7,2% na 8,0%.

Istovremeno udio Croatie Airlines u Zagrebu rapidno pada u prvom redu radi Ryanaira. U II. mjesecu Croatia je imala 74,7% u udjelu linija, u VI. mjesecu broj je pao na 63,3%, u VIII. na 60,7% da bi sada pao na 50,5%. Dakle 24,2 postotna boda u samo 10 mjeseci. Ryanair je sa 6,0% tržišnog udjela u VIII. mjesecu skočio na čak 20,7%. U XII. mjesecu Croatia je iz Zagreba letjela tek 17 linija, a Ryanair čak 24 linije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

59 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

obe su gotove pitanje vremena

Ma nece propasti nijedna, oboje dobivaju ogromne pare od poreznih obveznika. Croatia i nakon što potroši sve što je dobila može putem ITA. AS nema ni takve probleme.

Ovo je udio linija i ne znači gotovo apsolutno ništa. Naravno da će Ryan imati više linija od Croatije kada su LCC i većinom lete s manjim frekvencijama. Ryan iz Zagreba nema ni tri linije na kojima leti više od 1 dnevnog leta, a s druge strane Croatia leti na većini svojih linija više od 1 dnevnog leta.

Udio kompanija bi se trebao gledati kroz broj ponuđenih sjedala i broja putnika.

Mislim da FR iz ZAG nema ni jedno odrediste sa vise od dnevnih letova

SJJ od jutros u problemu. Magla.

Flydubai i Wizz na Tuzli opet
Evo prilike za Tuzlu da dobije flydubai

2 aviona flydubaia na TZL
I ABU DABI WIZZ

Jedini uslov flydubaia je bio PCN PRORACUN PISTE(ATEST) da uvede liniju DUBAI TUZLA

Trebali ste porediti iste mesece.
Ovako je možda nerealno. Za ASL je normalno/logično da mu se udio u tržištu vrti oko 50%. Sve preko je nerealno.

Dodao bih da OU gubi jer je predator unistava i otima joj trziste a oni samo nemo gledaju. ne samo sto ne reaguju vec mislim da nemaju kreativnosti da reaguju. Mada sada i nema puno toga sta mogu uraditi. Sto zbog korone a sto zbog ogranicenih finansijskih sredstava koja imaju na raspolaganju.
Mozda bi im bilo najpametnije da se sjure na obalu i da obezbede sto vise cartera za ovo leto. Tako ce kao i JU dobiti dosta kesa koji ce posle koristiti da pokrivaju neke svoje nedostatke.

Da sam na njihovom mestu desetkovao bih mrezu u Zagrebu, smanjio bi FRA na 1 do 2 leta na dan a taj kapacitet preusmerio na obalu.

JU sa druge strane gubi trziste jer ono raste a oni ga ne prate a opet ne mogu ga ograniciti. Nisu mirodjija u svakoj corbi tako da je i logicno da drze manje od 50%.
Sledeca godina bi za BEG trebalo biti odlicna na osnovu svega sta je najavljeno. Ako JU objavi uskoro svoju ekspanziju onda ce uspeti da ublaze pad i da ste stabilizuju tu negde.

Pitanje je sta bi im viselo para donelo, pun carter sa obale ili bezbroj letova ka LHG cvoristima. Oba posla su unosna samo je pitanje gde bi vise zaradjivali. Druga stvar je koliko im dobro ide ZAG-VIE. Nesto ne verujem da preterano prave pare na toj liniji. Preusmeravanje kapaciteta na druga bezbednija trzista uspeli bi da podignu nivo kapitala.

Sto se cartera tice, retardirano je da ih ne lete. Pa svi ih voze, ukljucujuci i LH, OS, LX…

“gdje bi više zaradili”
Sem kada nabavka aviona i sirenje nije opcija pa se mora krpiti

Naravno ali oni da znaju bolje ne bi bili tu gde su danas.

Ti letovi su puni jer je dugo godina to bila praktički jedina opcija prema mnogim europskim destinacijama. Vi tijekom zime niste mogli direktno da letite za Prag, Bukurešt, Milano, Stockholm, Oslo, Helsinki, Krakov, Berlin…

Jos samo nesto da dodam, evo vidim da od aprila Aeroflot iskljucivo salje A321neo za Beograd koji ima veci kapacitet od A321ceo (167 vs 184). On ce voziti 5 puta nedeljno dok ce A333 ici 2 puta nedeljno. Ni Aeroflot ne popusta tako da je mozda i njima pametno da vrate A332 na Moskvu,

Apsolutno ali opet razbija jer trziste postoji u BEG koje im toliko puni avione. JU ima srece da ovde oni diktiraju pravila igre ali verujem da ce dodatno popustiti zbog KRR, ROV… kao sto su morali da popuste turcima sa trecim letom iz IST i ESB

Hrvatska ima cartere samo sto oni dovoze ljude na letovanje. Kako se Aegean izborio za svoje dolazece turiste tako je i OU morala da se izbori za svoje.

ja sam se osvrnuo na to sto ste spomenuli Srbiju i cartere, nema veze ko ima more a ko nema jer i jedna i druga drzava imaju putnike koji dolaze carterima. Pitanje je samo ko ih vozi

Zato je potrebna dobra komercijalna politika kakvu imaju grcke ili turske kompanije a OU je nema

Air Serbia nema s čim da “kontrira”. Malo im je jedan A320. Veći dio godine bi ima trebala dva možda i tri, ali sad je kako ovako kako jeste. Danas vrte Istambul, Cirih pa čak i Frankfurt sa 320.

Mogu kontrirati sa A332 koliko mogu. Verujem da bi im to bilo isplativije nego da sedi na zemlji.

A332 im leti cartere ka SVO. U poslednjih 7 dana dva puta su leteli.

Evo Aeroflot danas zamenio A333 sa B77W!

Vise nego ok, super je

hahaha pa povecanje za 33% je odlicna stvar, i u koroni i van nje. Tom logikom ni povecanje sa A321 na A330 nije nesto bitno. 😉
Mada da je ovo povecanje bilo u Zagrebu pevali bi drugu pesmu

O a A320 ka FRA, ZRH i IST sam pisao da je bolje upotrebiti oko Nove godine gde moze u tri talasa da se koristi nego ka SVO koji sada zbog reda letenja zauzima dva talasa. Medjutim Autor mi je napisao da pisem nonsense i gluposti.
JU su na kraju ipak uradili zdravorazumski.

Letovi do SVO pokrivaju dva talasa a ne 1,5.
Kad leti za LHR u 10:20 moze lagodno da obavi TGD ili TIV u 07:00 i da bude spreman za LHR.
Za LIS svakako ne leti JU. Tako da ono… nije isto za porediti.
I ja nisam pisao za druge kompanije nego za JU iskljucivo.

Ne da nije istina nego vi izgleda ne znate red letenja BEG-SVO-BEG ove zime. A steta… ipak ste vi analiticar.

Pa kako onda pisete da za SVO traje 6.5h rotacija??? Znate li da ode u 07:00 a vrati se u 16:00? Kako su tu 6.5h?

Za JU je i logicno jer je njihov udeo bio oko 45% pre korone. On je tek skocio kada je krenula korona. Verujem da ce dugorocno biti tu na oko 45% do 55% u zavisnosti od toga kako oni ali i drugi posluju.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!