zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize, Istaknuto

KOLUMNA ALENA ŠĆURICA: Zašto je TUI linija iz Gatwicka toliko bitna za Sarajevo

Kada je objavljeno da će TUI ove zime letjeti za Sarajevo svi smo ostali zatečeni. Linija kakva nije uobičajena za Sarajevo. Istinski nije. No, ona je i te kako važna, više nego važna. Zašto? Odgovor na to dati će na idući redovi.

 

Sarajevo kao centar letova prema Bliskom Istoku

Sarajevo se prošlih godina profiliralo kao regionalni centar za letove prema Bliskom Istoku. Za Sarajevo leti niz bliskoistočnih kompanija: flynas (Riyad i Jeddah), flydubai (Dubai), Qatar (Doha), Air Arabia (Abu Dhabi i Sharjah), Kuwait i Jazzera (Kuvajt), Gulf (Bahrani), Salam (Muskat) i Wizz Air (Abu Dhabi). Prošle godine na ovim linijama je bilo čak 45 tjednih letova (6,5 letova dnevno). Velika brojka.  Istina 2021. je bilo 48 tjednih letova, no ovo smanjenje, nažalost, možemo zahvaliti problemu sa stikerima zbog kojih BiH veleposlanstva nisu mogla izdavati vize za građane bliskoistočnih zemalja. Notorna glupost koja je osjetno smanjila brojeve letova na nekim linijama, ali i smanjila potencijale za te linije u budućnosti. Notorna glupost.

Istovremeno iz Sarajeva je za Istanbul bilo 28 tjednih letova (Turkish, Pegasus i Anadolujet). To je 5 letova više nego 2021. kada ih je bilo 23. Došli smo na 4 leta dnevno za Istanbul. Respect. Za turske turističke resortove bilo je 14 tjednih letova (Anadolujet, Pegasus i Freebird), dok je u Africi bilo 3 leta za dvije destinacija (Hurghada i Monastir) Nouvelaira i Air Caira.

Prema Zapadu i regiji Sarajevo je imalo 96 tjedna leta. Ovo je tek malo više od 50% svih letova iz Sarajeva, što znači da destinacija na Istoku imaju skoro polovicu svih letova prema Sarajevu. Za Zapad lete Lufthansa, Austrian, LOT, Swiss, Wizz Air, Norwegian, Eurowings, Air Serbia i Croatia. Nije malo, ali to bi trebalo biti bolje. Sarajevu ozbiljno nedostaju letovi za Amsterdam, Paris, Barcelonu, Rim, Milano, Minhen, Helsinki, Bukurešt i Atenu.

Ogroman broj letova od toga imao je Wizz Air koji je ostvario čak 38 letova  prema europskim destinacijama (sa Abu Dhabiem 43 leta). Nažalost od početka zimskog reda letenja Wizz Air je zatvorio bazu u Sarajevu i povukao svoja dva bazirana aviona, a letove će nastaviti na samo dvije linije za London i Abu Dhabi.

Koje su zimske perspektive Sarajeva

Zimi je broj letova za Sarajevo ozbiljno padao. Ogromna većina kompanija ukida letove prema Bliskom Istoku. Prošle godine prema Bliskom Istoku nastavili su letjeti samo Flydubai (4 tjedna leta), Flynas (5 letova na 2 linije) i Wizz Air (2 tjedna leta), dok je za Istanbul bilo 20 tjednih letova. 32 tjedna leta spram 90 tijekom ljeta, tek 1/3. Ukupno je prošle zime Sarajevo imalo tek 72 tjedna leta, u usporedbi sa 186 letova ovog ljeta, što je bilo tek 38,7% ljetnih letova. Velika većina kompanija ili je letjela sezonske linije ili je osjetno smanjila broj frekvencija. Tako je Lufthansa smanjila broj letova za Frankfurt na 5 tjedno, Eurowings je na obije linije letio tek dva tjedna leta zajedno (po jedan let na svakoj), Austrian je smanjio broj letova za Beč na 12 tjedno, Croatia za Zagreb na 6 tjednih letova, Air Serbia za Beograd na samo 4, a Swiss je letio tek 1 simboličan let za Zurich.

I ove godine niz kompanija imat će sezonske linije. Osim velikog broja bliskoistočnih kompanija sezonske letove ima LOT (Varšava), Norwegian (Copenhagen i Oslo), dok Wizz Air reže sve svoje linije osim za London.

No, jedna linija istinski iskače iz sarajevske realnosti. Od 20.12. TUI pokreće letove za London Gatwick jednom tjedno utorkom. Od 3.1. linija će se operirati nedjeljom i letjet će sve do 2.4, dakle cijele zime. Linija se već planira operirati ponovo od 23.12.2023. Konkurencija na ovoj liniji TUI-u će biti Wizz Air koji leti za London Luton ove zime dva tjedna leta (ponedjeljak i petak).

Zašto je ova linija toliko bitna? Ova linija namijenjena je za skijaše koji dolaze na Jahorinu i Bjelašnicu. I ona je to bitnija jer je testiranje tržišta. Ako ona uspije iduće godine možemo očekivati bitno više letova TUI-a iz drugih destinacija u Europi, ali i drugih prijevoznika.

Sarajevo je profilirano ljeti, poglavito sa turistima iz Bliskog Istoka i sa zapada. No, zašto ne bi bilo profilirano i zimi? Sarajevo je grad gdje su se 1984. održale Olimpijske igre. Skijaški resortovi na Jahorini i Bjelašnici su istinski repektabilni.

Jahorina je visoka 1916 metara (Ogorjelica), ima 175 dana pokrivenih snijegom, prosjek visine snijega u veljači iznosi čak 106 cm, skijalište ima 20 km staza, čak 22 staze, na kojima operira 8 ski-liftova među kojima gondola i dva lifta od čak 3000 metara. Jahorina ima i noćno skijanje. Jahorina ima 18 hotela i velik broj domova, apartmana i kuća za odmor. Jahorina je od Sarajeva udaljena samo 30 km.

Bjelašnica je i viša planina od Jahorine jer ima 2067 metara. Na Bjelašnici snježni pokrivač zna pasti i do 3 metra, a planina ima čak 200 dana pod snijegom, pa sezona traje od XI. do IV. mjeseca. Bjelašnica ima 7 ski-staza ukupne dužine 14,3 km, uz 2 km staza na Igmanu, sa 8 ski-liftova. Na Igmanu su još dva ski-lifta. I Bjelašnica ima noćno skijanje. Bjelašnica i Igman imaju dva hotela, no niz apartmana i kuća za odmor. Bjelašnica je udaljena od Sarajeva 25 km.

Sarajevo ima i treću planinu Trebević (1625 metara) na kojoj su se tijekom Zimskih olimpijskih igara održavala natjecanja u bobu i sanjkanju. Nažalost bob staza je potpuno uništena tijekom rata. Do Trebevića iz Sarajeva vodi žičara (1700 metara) obnovljena 2018. godine. Velika turistička meka Sarajeva je i Ilidža. No, oko Sarajeva je i vodopad Skakavac, te izletišta Barica, Čavljak, Bijambare, Lukomir, kao i pećina Orlovača.

No, ono što je specifično je samo Sarajevo. Skijaši koji će doći na Jahorinu i Bjelašnicu će doživjeti nevjerojatno okruženje, kakvo iskreno neće doživjeti nigdje drugdje. Orijent Sarajeva, poznate ćevabdžinice, pite, baklave i ostale orijentalne slastice, kahva i nargile, ali i posebna povijesna nota Sarajeva, te onaj duh Baščaršije, džamija, katoličkih i pravoslavnih crkava na samo par metara je nešto što istinski nigdje drugdje ne možete doživjeti. Sarajevo je toliko drugačije od skijališta u Austriji, Švicarskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Slovačkoj ili Skandinaviji, ono je čita egzotika. A to je i te kako dobitna kombinacija koju Sarajevo mora iskoristiti. Jer ono ne nudi samo skijanje.

I stoga je za Sarajevo bitno da prestane biti samo automobilska destinacija za turiste iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Crne Gore, te postane zimska europska avio-destinacija. U tom kontekstu je ova TUI-eva linija izuzetno bitna. Profilira li se ona možemo očekivati druge linije TUI-a za Sarajevo iduće zime i to iz Manchestera i Dublina (TUI Airways), Bruxelles (TUI fly Belgium), Amsterdam (TUI fly Netherlands), Frankfurt, Minhen, Dusseldorf (TUI fly Deutchland), Copenhagen, Helsinki, Oslo i Stockholm (TUI fly Nordic). No, možemo očekivati i druge kompanije koje bi dovezle skijaške goste prvenstveno iz Francuske, Švicarske, Austrije, Njemačke, Češke, Poljske, a jednog dana po ukidanju sankcija i iz Rusije. U prvom redu kompanije koje bi mogle letjeti ove letove su Jet2, Condor, Norwegian, Smartwings, Sunclass, SAS, LOT, Eurowings, Volotea i Ryanair.

Koliko je bitno povećati broj putnika zimi, te smanjiti sezonalnost ne treba ni govoriti. Ovo je istinski presudno za svaki aerodrom. No, za razliku od drugih aerodroma Sarajevo ima istinski potencijale za zimske letove i turiste. Samo ih još nije iskoristilo. TUI-eva linija je prvijenac koji bi trebao otvoriti vrata sličnim linijama u budućnosti. Sada Sarajevo samo ne smije uprskati.

No, osim Bjelašnice i Jahorine BiH ima još poznatih skijališta: Kupres (13 km staza), Vlašić, Ravna Planina, Ristovac, Raduša, Ostrelj, Kozara, Igrišta, Rostovo i Brusnica. Svi oni morali bi se više povezati i zajednički nastupiti, kao i uložiti na promociji skijališta te zajedno poraditi na povećanju broja aviolinija i aviogostiju tijekom zime.

Prilika je tu. Hoće li je Sarajevo iskoristiti ostaje za vidjeti. U svakom slučaju velike čestitke turističkom organizaciji Sarajeva i Aerodromu Sarajevo na ovom potezu, ali i te kako je potrebno rapidno povećanje linija i frekvencija idućih godina. Sarajevo ima nevjerojatne zimske potencijale koje mora iskoristiti, te zimi zaposliti brojne sarajevske hotele, a zračnoj luci donijeti toliko potrebne zimske prihode. Sarajevo je jedna od istinski rijetkih destinacija u regiji koje bi moglo biti cjelogodišnja opcija.

31 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Ako ova linija preživi mislite da će to motivirati druge prijevoznike na sličan potez i linije za skiješe zimi.

Daj boze da ovakvih linija bude i vise iducih zima. To Sarajevu i te kako treba.

Ova predviđanja za TUIjeve nove linije sljedeće godine su potpuno nerealna. TUI iz Dublina, Osla, Helsinkija?

Bit će dobro ako se TUI uopće vrati sljedeće godine. Bit će super ako doda eventualno Manchester jednom tjedno tri mjeseca uz Gatwick pet mjeseci. Sve više od toga je nemoguće.

Slažem se..TUI će otpepati prije wizza. Ne znam dje autor vuče ovoliku dozu pozitive u najavama koja nema nikakvog uporišta u stvarnosti.

Zato što Sarajevo i “nevjerojatno okruženje” nije Austrija pa da ima uhodane kanale dovođenja skijaša i agencije koje rade posao. To nevjerojatno okruženje uključuje sveopći nered na svim razinama, Javni prijevoz je nikakav, ceste loše, smještajni kapaciteti nedovoljni… O skijalištima bi se također dalo raspravljati.
Potencijal nikako ne negiram, ali za ozbiljan posao i veću količinu turista koji bi došli aviolinijama nedostaje još puno stvari u procesu.

Većina ljudi želi jednostavno doći, skijati, i otići. Uz komfor, signurnost da se mogu rješiti eventualni problemi sa smještajem i letovima i to je to. Bosna nije u EU, nema uhodan sistem za turizam, turistima je rizik letiti sa linijom koja ide jednom tjedno. Šta ako ne stignu na let, ili ako žele produžiti smještaj? Iz Londona za Austriju, Genevu, Basel, itd. ide po 50 do 70 letova dnevno.

Dobar clanak.

Da li Wizz ipak ne zatvara bazu u Sarajevu?

Na flightradaru, letovi za Eindhoven, Hamburg, Copenhagen, Billund, Basel, Dortmund i Memmingen su i dalje prikazani da lete od 7.11. i 9.11. Naravno, Luton i Abu Dhabi ostaju po planu.

Takoder, izgleda da je Norwegian produzio liniju ARN-SJJ na cjelogodisnju.

Mozete li ovo provjeriti?

Evo i ja proveravam. Na sajtu aerodroma i na guglu

Tako se to radi! Uskoro i portal da otvorite, MIlane!

Na FlightRadaru su izlistani ti letovi zato što je Wizz zatvorio bazu u tako kratkom roku. Naravno da je baza zatvorena. Avion je odletio za Budimpeštu. Gotovo je.

Da b i se iskoristio tzv “zimski” potencijal biH prvo bi turistička organizacija zajedno sa državom morala opasno da poradi na tome.
Jahorina je u potpunosti devastirana, prema tome kreće i bjelašnica
Kozara je planina sa malo skijaških dana
Kupres je OK i koriste ga prije svega dalmatinci.
Rostovo, ne Rastovo ima potencijal ali sa ozbiljnim ulaganjem,
Vlašić je sprdnja od divlje gradnje i nemara

Koliko uopšte naš region ima zimskih linija za inbound turizam, kakva je situacija u Sloveniji npr? Jesmo li nešto izgradili posle komunista, ili smo i ono što je ostalo uništavali, zna li se šta?

I jel vama to normalno? A vidite recimo Bugarsku. Zar je moguće da smo mi svi ovde gluplji od Bugara?

Od skijalista imate jos Ravnu Planinu koja je odmah do Jahorine.

Naravno Jahorina i Bjelasnica su te koje trenutno nude raznovrsniju ponudu i imaju tradiciju. (Vlasic ima duzu tradiciju od Bjelasnice).

A Ryanair, ništa?

Pa kad je Wizz javio da ukidaju bazu uprava SJJ je objavila na razglase da pregovaraju sa Ryanom i sl.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!