zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Još jedan Croatijin diletantizam

Svaki puta me oduševljava neposlovnost i diletantizam Croatie Airlines. No, ovaj puta su nadmašili sami sebe. Dakle, Croatia je 23.9. objavila letove na liniji Osijek-Minhen, sa preciznim datumima letova. No, 8 dana kasnije nije izmijenila prethodni let na koji će se u W-let vezati ovaj osječki.

Ono što znamo je da će Croatia iz Minhena letjeti za Osijek u 10:10, te doći u Osijek u 11:45, potom se vraćati u 12:20 i biti u Minhenu u 14:00 sati. Evidentno je da će to biti avion koji će doći u Minhen iz Splita jer isti kreće iz Splita u 7:40 i dolazi u Minhen u 9:10. Drugi avion kreće iz Zagreba u 8:35 i u Minhenu je u 9:45, dočim ne može obaviti rotaciju nakon samo 25 minuta na zemlji. No, problem je što Croatia još uvijek ima objavljeno i prodaje karte za letove iz Minhena za Split u 10:10, a ne u 14:40 po letu iz Osijeka. Prema sadašnjem stanju Croatia bi radila ferry za Minhen te bi u Minehu iza 10 sati imala 3 aviona, jedan bi išao za Osijek u 10:10, drugi za Split u 10:10 i treći za Zagreb u 10:35. Isto tako bi imala kasnije ferry u povratku iz Minhena nakon leta u 14:00. Naravno da se isti neće desiti, nego da će osječku liniju preuzeti avion koji je došao iz Splita.

I sad se postavlja pitanje. Kako to da kompanija nije izmijenila red letenja odmah čim je objavila liniju, isti dan? Pa to je 5 minuta posla. Kako to da kompanija i dalje, mjesec dana prije prvog leta prodaje krate sa pogrešnim vremenom polaska? Pobogu, pa to znači neugodnosti prema putnicima, frustracije putnika koji će putovati 5 sati kasnije, možebitno i kompenzacije. Zašto, pobogu? Zato što zaposlenici Croatie nisu u stanju u 8 dana izmijeniti red letenja???? O moj bože! O moj bože!!!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

83 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

CROATIA AIRLINES ima koliko mi je poznato 6 zrakoplova(aviona) tipa DASH
8 Q 400..U zimskom redu letenja trebala bi da je štiha,uvest večernje letove ovim tipom zrakoplova iz Zagreba za Skopje,Sarajevo,Prištinu,Beograd,Mostar i Podgoricu gdje bi zrakoplovi prenoćili i ujutro se rano vraćali za Zagreb.Nakon povratka sa tih destinacija,zrakoplovi bi u prvoj rotaciji trebali nastavit leti za frekventne zračne luke , ne puno udaljene od Zagreba kao npr. Wien,Munchen,Waršavu,Zurich,Milano i Prag.U popodnevnoj rotaciji nakon povratka sa tih odredišta,trebali bi letit za Pulu,Zadar,Osijek,Split,Dubrovnik i recimo za Tivat i Ohrid naizmjenično različitim danima
.I u trećoj,večernjoj rotaciji,opet letovi za Skopje,Sarajevo,Prištinu,Podgoricu,Beograd i Mostar.
Još kad bi ponudili neki paket karata po promotivnim akcijskim cijenama na većini tih letova,mislim da bi s vremenom popunjenost zrakoplova dobro narasla na ovim letovima,da bi CA napravila dobar posao i postala lider u regiji,a bilo bi, i ne mali broj turista koji bi u nekim različito dugim paket aranžmanima, i u zimskom periodu posjetili neke od ovih ponuđenih destinacija,
Letovi za Dubrovnik i Split obavljali bi se još 2-3 puta dnevno,ovisno od potrebe sa većim zrakoplovima 319 i 320,ujutro i popodne i navečer,odma sa povratkom u Zagreb.To je samo moje mišljenje i moj prijedlog.

To sve stoji.Ali…Croatia bi o tome trebala razmišljat za Red letenja sljedeće zime.
Mislim da LOT ne leti sad u zimskom rasporedu nigdje za Hrvatsku,iako su Warszava i LOT vrh vrhova.
,Bez obzira na Ryanair, koji inače leti za malo udaljeniji Bergamo,let za Malpensu hvato bi konekcije za mnoga odredišta u svijetu.
Munchen,Wien i Zurich, CA ima uvijek u Eedu letenja i to sa DASH 8.U redu je to što kažeš, ne mora CA letit za Beograd,Tivat ili Ohrid,ali mislim da bi na ova 4 odredišta(SJJ,OMO,TGD I PRN) imala dobru popunjenost na letovima,s tim da bi odmah nastavljali letove iz ZAG za WIE,MUC,ZRH i MPX

DOKLE GOD ONI (CTN) PRIMAJU PLATU TJ POKRIVAJU TROSKOVE IZ PRORACUNA – TU NEMA TRZISNOG POSLOVANJA TJ ZDRAVOG PRIHODA U KOMPANIJU. – SAMO GUBICI …
A NAJVECI GUBITNICI SMO MI KOJI UREDNO PUNIMO KASU DRZAVNOM PRORACUNU TE ONDA TAJ NOVAC IDE TAKVOJ KOMPANIJI… POZZ

Ugasite to!

Fly Bosnia

stvarno je jadno da croatia ima prizemljene avione umjesto baze u ljubljani ili w tipa linija, pa zar nitko u toj kompaniji ne misli da bi to bilo profitabilno?? mislite li da ce uvesti ove linije nakon što je bila bostonska grupa i koje bi linije iz ljubljane se onda otvorile?

Na webu fly bosnie ne moze se kupiti karta jer u odrediste se nista ne moze napisati

Da

Frankfurt, 5x dnevno. Sad u sobu i uči pisanje velikog slova na početku rečenice!

Da tata

Sa svojim tatom

Sam sa sobom…

JAT je živ. Umro’ nije.
Živeo JAT

Ne znam ima li to ikakve veze, ali na tražilicama leta ne možemo kupiti vezane letove za ovaj let OSI-MUC, jednostavno ne pronalazi ništa, ni Croatia, ni Lufthasa ni Star Alliance, ni skyscanner. A teretski ima bezbroj mogućnosti za konekcije, čak i za pekooceanske letove (Washington):

Ovo nije stvar Croatije vec Lufthanse. Croatija je rekla da razgovara sa LH o konekcijama, znači sve je ovo stvar LH. Za ovo stvarno ne možete krivit OU.

Možda to što ga LH trenutno ne želi?

Čeka se LH.

Sa Croavio:
“Kako doznajemo, aktivno se radi na uspostavljanju code-share suradnje na ovoj liniji s njemačkom Lufthansom, pa će se karte uskoro moći kupiti i na web stranici njemačkog nacionalnog avioprijevoznika, a time i ostvariti konekcije prema brojnim odredištima u Europi i svijetu.”

Čeka se Lufthansa ako niste shvatili već. Ne može OU donositi odluke što će se događati u Lufthansi. OU je napravio već svoj dio posla, čim su liniju dogovorili sa Osijekom krenuli su sa razgovorima o codeshareu. Sada Lufthansa treba napraviti svoj dio posla.

Znamo da je OU jedna poprilično nesposobna aviokompanija koja ima poprilično pogrešaka u svom poslovanju, no to ne znači da Croatiju trebate pljuvati zbog apsolutno ičeg što naprave. U ovom slučaju je očito da codeshare s Lufthansom ovisi o odluci Lufthanse jer OU od prvog dana uvođenja linije radi na tome. A vi ste bez ikakvih informacija o ovome odmah počeli pljuvati po OU da ništa ne rade. Čak ste rekli, citiram:”…a kamoli da bi napravili korak dalje i pitali Lufticu za konekcije.” Iako je vrlo očito da su je već pitali. Shvaćam kritiku OU i njihovog poslovanja, no kritizirati OU da nešto ne rade a zapravo rade ili zbog ukidanja neprofitabilne linije je čisti senzacijonalizam, a ne zdrava kritika.

Linja za Osijek se prvo trebala dogovoriti sa lokalnim institucijama. Zasigurno su tražili poticaj za ovu liniju. A pretpostavljam da i Delta vama nije normalna kompanija kada su DBV najavili 2 mjeseca prije.

Ponovo navodim, niste u pravu, OU je kontaktirala Lufthansu i dogovaraju se po pitanju code sharea. Sve sada ovisi o Lufthansi.

jos jedan primer da je njima svejedno voze li 5 ili 55 ljudi. radio ne radio, kroaciji svira radio. ovde je njihova greska sto nisu spremili liniju pre nego su je ponudili trzistu. e sad zasto – sigurno znamo da nije zbog vremena, njega su imali na pretek…

Osijek uopće nema previše potencijala za linije da se operiraju bez poticaja i subvencija. Zato je i OU došao na poticaj Osijeka, a prvo su se trebali ugovoriti uvjeti.

“Linija za Osijek nije Croatijina umotvorina, nego je isforsirana iz ZL Osijek.” zar sam uopće rekao drukčije? Ne.

U pravu ste? Kažete da OU uopće ne radi sa Lufthansom oko codesharea? Odakle ste dobili tu informaciju? Evo ponovo navodim što OU kaže:”kako doznajemo, aktivno se radi na uspostavljanju code-share suradnje na ovoj liniji s njemačkom Lufthansom, pa će se karte uskoro moći kupiti i na web stranici njemačkog nacionalnog avioprijevoznika, a time i ostvariti konekcije prema brojnim odredištima u Europi i svijetu.” Želite reći da OU laže da pregovara, a vi ste u pravu?

Bilo je Wizzovih linija iz Splita koje bi se tek 2 ili 3 mjeseca prije objavile. Ovo uopće nije čudna praksa za europske kompanije.

Znači radi se na uspostavljanju code sharea. Točka. Sada se čeka LH, ipak o njima sve ovo ovisi. Ako nema konekcija na LH to je onda Lufthansina krivica jer oni odlučuju o konekcijama na svoje letove, ne OU. Zar je ovo teško shvatiti?

Ova linija je produkt suradnje Osijeka i OU. Oni su došli na poticaj ZL Osijek i županije, nitko normalan ne bi otvorio ovakvu liniju bez poticaja. Otvaranje ove linije je ovisilo o pregovorima između dvije strane. Ova linija bi se najavila 6 mjeseci prije otvaranja da je ZL Osijek odlučila uci u pregovore sa OU 6 mjeseci prije.

Kada obično hrvatske zračne luke objavljuju mjesečne statistike za rujan?

A za Vašu informaciju rotacija na Dashu traje 25 minuta, Rayan je poznat po svojim rotacijama od 20 minuta.
Jako često nemate pojma o stvarima o kojima pisete….

Pusti ga nek se bruka. On ipak zna najbolje…

U teoriji je dosta 25 minuta, a u praksi ne. Ryanair nema nikakvog ciscenja ni cateringa, rade preboarding i moguce je u 25 minuta napraviti turnaround. FSC ima ciscenje i cesto catering, tako da je 25 minuta premalo za normalan turnaround. Nemojte usporedjivati Ryanair s FSC, jer imaju totalno razlicte vrste handlinga.

Vi i dalje, pitajte svoje prijatelje pilote, minimalna rotacija dasha je 25 minuta….da li je to ostvarivo u praksi ne znam, ali to stoji u njihovim dokumentima( od CA)

Koji dio od od onog da : njihovoj dokumentaciji jasno pise da je MINIMALNO VRIJEME ROTACIJE 25 MINUTA…Vam nije bilo jasno….

Koje smisao za prepucavanje, sami govorite da je “MINIMALNO”, znači ispod toga ne ide ni u teoriji a u praksi je uvijek duže. Baš ga lupetate i dosadni ste ko proljev.

DASH se definitvno može okrenuti za 25 minuta, ali ne na aerodromima tipa MUC ili FRA pa čak i ZAG već na aerodromima tipa OSI, BNX ili RJK. Kako ovdje govorimo o MUC, evo vam malo realnosti: DASH stoji u MUC na vanjskoj, busnoj poziciji. Boarding ide preko Gateova H38-H42 koji su predvidjeni za EU zemlje ali izvan Schengena. Kada krene boarding, ljudi prolaze kroz gate, spuštaju se tri kata prema busnom izlazu i ukrcavaju u bus. Kako OU ugovorno ima na MUC 2 busa, prvi pune sa oko 50 ljudi (polazim od pune mašine, znači negdje izmedju 70 i 76 paxova) za što u prosjeku treba minimalno 10, u praksi najčešće gotovo 15 minuta (naši su ljudi jako “gemütlich”). Vožnja do pozicije traje u prosjeku dobrih 5 minuta, ako dolazi do intersekcije sa nekim avionom i dulje.Dok se bus iskrca i dok se putnici ukrcaju, traje desetak minuta. Onda stiže drugi bus sa preostalim putnicima i boarding je gotov za otprilike 15 minuta nakon što je prvi putnik ušao u zrakoplov. U principu treba još oko 5 minuta da se ukrca ručna prtljaga i avion je spreman za polijetanje. Boarding u MUC počinje oko 35 minuta prije polijetanja. Pokušate li avion u MUC okrenuti za 25 minuta, to bi izgledalo ovako: i prije nego avion sleti treba početi boarding za povratan let. U trenutku kada avion sleti, treba već bus sa povratnim putnicima krenuti prema avionu. Dok oba busa (ili jedan sa unutra naguranih 70-76 paxova) već voze prema poziciji, putnici u dolasku se moraju na brzinu iskrcavati, uzimati svoju ručnu prtljagu i najkasnije 10 minuta nakon prestanka rada motora moraju biti već u busu. U to vrijeme mora i kompletna prtljaga već biti iskrcana a busevi sa odlaznim putnicima već na poziciji. U trenutku kada bus sa dolaznim putnicima ode, mora početi boarding. Naravno da o čišćenju kabine nema ni govora jer jednostavno za to nema vremena… Very Ryanair like – nešto što si kod jednog normalnog carriera ne mogu zamisliti!!! Stoga je okretanje u MUC od 45 minuta vrlo realno a po dokumentaciji minimalno vrijeme od 25 minuta je više pobožna želja u idealnim uvjetima nego realnost! I zato Vas molim da se ne razbacujete kvalifikacijama tipa “nemate pojma o stvarima o kojima pišete”!

Ovi u Buzinu su vrh gluposti, nerada i diletantizma.

Čudo ti nisi tamo!

???????

Let ZAG-MUC kretao je u 6:45. Da su ga ostavili u to vrijeme, taj avion bi mogao obaviti rotaciju?

Pa i ne bi jer jer dolazio u MUC u 08.00 a natrag za ZAG kreće u 08.55. U normalnim uvjetima kada i LH leti za ZAG bila bi to budalaština jer bi onda imali na te dane MUC -ZAG nagurane do besvijesti: LH 11.55, OU 14.50 (po povratku iz OSI), LH 15.40 i onda OU u 21.15. Usput LH ima najavljene letove za ZAG od 27.03.22…

Bumo vidjeli…

Na Airliners.net u forumu Delta Network Thread neko je spomenuo da je Delta otkazala DBV za 2022. godinu.
BOS-KEF je takodje ukinut dok je ATL-ATH prezivela.

Treba sada vidjeti kakva ce biti situacija. Ni United, ni Delta od početka najave letenja za Dubrovnik nisu imali letove u sustavu za 2022. iako je United pokazao zadovoljstvo ovom linijom te je najavljivao još linija prema RH.

Točno je da je netko to spomenuo i isto je točno da obično te anonimne objave vijesti bez pozivanja na ikakve izvore se znaju u dosta slučajeva pokazati točnima, međutim netko se na tu vijest nadodao sa komentarom da je letio Deltom u Dubrovnik u 9.mj i da je let bio skroz rasprodan. Ako je to stvarno istina da misle ukinuti letove za 2022., a imali su dobar LF i to unatoč činjenici da su letove predstavili svega 2.mj prije prvog touchdown u DBV, ta odluka sigurno neće biti donesena zbog loše potražnje već razloge treba tražiti u nečem drugom. Osobno mislim da će Dubrovnik imati letove za USA i dalje i da će to postati pravilo, a ne iznimka.

Pošto je rekao gospar Tonči, imamo svjetski rekord na čelu Kroacija Airlines jer je gospodin Jasmin Bajić i sedmi puta uzastopno imenovan za vršioca dužnosti predsednika uprave Croatia Airlines na mandat od šest mjeseci???? Ha ha. Od glave ribe počinju svi problemi.

Ubavi pozdravi od Skoplje. Moj 19ti uzastopni dan u Makedoniji. Kiša pada već 26 sati praktički uzastopno i nije odigra niti jedan susret na jakom teniskom turniru. Za Skoplje neverovatan meteo događaj, više normalan za Rijeku.

Ja sam se pre tjedan dana u strogih u luksuznom turskom hotelu Izgrev 8 km od albanske granice jako začudio pospanost i Croatia Airlines. Tamo je upravo završio evropsko momčad ko prvenstvo u šahu. Kako Croatia Airlines nema subotom let Skoplje Zagreb, to se preko 30 europski šahista uputilo u 2300 transfer autobusom za skopski aerodrom a u 4:10 ujutro su imali jatov avion sa propelerima za Beograd i onda opet oko 8:00 ujutro avion sa propelerima za Zagreb?? Kako neverovatno maltretiranje tijela i duha a Croatia Airlines je mogao ubaciti avion u subotu kad je znala ili trebala znati za ovaj događaj.
Kad sam zadnji put letio Skoplje Zagreb, a to mi neko morao platiti tada mi je plaćala SEHA rukometna liga svi smo bili šokirani kad je u Skoplje umjesto erbasa Croatia Airlines, bez ikakve najave sletio fokker 100 Trade air, mog prijatelja Marka Cvijina.

Neki od putnika doživeli su šok i javno su negodovali. Tako Croatia Airlines gdje sam zaposlen pod rednim brojem 5, tretira Balkan.

Baš sam se jučer obratio pismom njihovom direktoru Jasmina Bajiću, da se nađemo na ručku ili sastanku pošto sam ja njega 101 puta vidio ili u luksuznom restoranu Galo ili u restoranu Milana Bandića , bistro Deno koji je zatvoren a vlasnik mu je bio kralj adventa koji
je uhapšen, Mohenski.

Molim da mi objasnite koja je razlika ako umjesto sa A319/320 letite SKP-ZAG sa F100??? Nema nikakve razlike osim što ste sa F100 još i nešto brži… I od kada molim lijepo treba najava ako se mijenja tip aviona? Vi kupujete kartu za let na odredjenoj relaciji u odredjeno vrijeme a ne kartu za odredjeni tip aviona! To bi Vi kao “zaposlenik broj 5” trebali i znati!!! A i čisto sumnjam da su “neki od putnika doživeli šok i javno negodovali”… Ajde da je došao DASH, ali F100… Iz vas govori čista mržnja prema Croatia Airlinesu…

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!