zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

EKSKLUZIVNO: ZL Split će raditi stajanku, pa rulnicu

Zračna luka Split ima paralelnu rulnicu u planu od 1998. Zbog nedostatka rulnice ZL Split ima samo 13 operacija u satu (6-7 slijetanja), tj. oko 30.000 putnika dnevno, što je manje nego su zahtjevi kompanija, poglavito petkom, subotom i nedjeljom. Problem nije u volji ZL Split da napravi rulnicu, ona to i te kako želi, nego u susjedima koji ne žele ustupiti zemlju. ZL Split može posegnuti za silom, za eksproprijacijom, ali to su već činili u prošlosti i to nikako nije dobro za dobrosusjedske odnose, pa to ne želi sada. Stoga se pregovori sa vlasnicima zemlje intenzivno nastavljaju. Kad se ovaj problem riješi napraviti će se i paralelna rulnica.

Ipak Split ne vidi da je prvi prioritet paralelna rulnica, nego prvo žele proširiti stajanku (apron), i na tome će intenzivno raditi u bliskoj budućnosti, a potom će proširiti rulnicu.

Uz to institucije u okolini tvrde da Split nema dovoljno letova i da bi morao akumulirati više putnika na više letova, no građani tog područja tvrde da Split ima previše letova i da buka previše zagađuje područje. Dakle toliko oprečni stavovi istog područja. Oni žele putnika, ali ne i letove!!!

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: ZL Split

117 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Pozdrav, kakav Vam je ovo bombastičan naslov.? U najmanju ruku sam očekivao da radovi poćinju ove jeseni, kad ono tek pregovori s vlasnicima zemalja koji navodno nedaju svoju zemlju. Pa baš bi bilo šteta ljudima ne dat zamlju da naprave rulnicu i primaju plaće po 2000 € i više i s mirovinama od 1300€ i više, a njima treba uzet zemlju za sitnu lovu. Zanima me gdje se misli radit ta rulnica sa sjeverne ili južne strane piste. Mislim kad bi ljudima adekvatno pkatili zemlju da bi svako pristao na prodaju. Ćini mi ste da ste zaljubljeni u ST aerodrom ili imate neke koristi od njega. Da živite pored piste koja Vam je došla ispred kuće i ućinila Vas građaninom drugog reda, ne znam da li bi ste toliko bili zaljubljeni u ST aerodrom lp Susjed

Moja kuća i još nekoliko njih je napravljena 9 GODINA PRIJE AERODROMA, dok je tu bila prometnica Trogir – Split, a aerodrom se tada ni u snu nije spominjao, tako da nismo mi RADILI KUĆE PORED AERODROMA NEGO JE AERODROM NAPRAVLJEN PORED MOJE KUĆE. Ali koja svrha s Vama polemizirati kad se uvijek vidi na čijoj ste strani. Niste niti malo realni i prihvatili stvarnost, lp

Da, malo kuća koje su i dan danas tu

Izvinite zbog OT; ali upravo gledam na flightradaru kako air Serbia sa skijatosa i Norwegian iz Osla okreću prema ini-ju izgleda. Verovatno je još aviona koji neće sleteti večeras zbog nevremena na beg. Jadni putnici, uvek mi bude žao pri pomisli da sad treba iz Niša 3 sata da se klackaju do kuće.

Zašto ga nebi napravili na Kozjaku ili uz auto put, bliže budućem tunelu. Tako bi izbjegli grad i zujanje aviona u Kaštel Štafiliću.

Bitno da Servi imaju i grade ga u Trebinju

Al ste ljubomorni

Ja ne mogu da vjerujem kakve vi komentare ostavljate, pojedinci. Čuj ” Al ste ljubomorni “. Ja sam iz Bosne i Hercegovine, ali nema se na šta biti ljubomoran, jer je Aerodrom u Trebinju totalni promašaj. Umjesto da se novci ulože da se izgradi Jadransko jonska autocesta i da se autocestom povežu Trebinje, Mostar, Sarajevo sa Banja Lukom i ostatkom EU. Također Aerodrom u Bihaću, totalni promašaj, umjesto da se napravi i tu autocesta za Sarajevo.

Aerodrom u Trebinju bi do sada bio gotov ali bošnjački ministri u Savjetu ministara BiH Koče proces. Dakle, nije do Srba nego do Bošnjaka. Ali eto valjda će tome doći kraj

Nije to tako. Za taj vid objekta i inbesticije mora biti potlisan međudržavni sporazum. Bez obzira koja je zemlja u pitanju. Nema potrebe to svoditi na lokalno nacionalno k…čenje. Srbija neće graditi taj objekat bez međudrzavnog sporazuma. Kao sto i neke druge zemlje zele ali cekaju da se potpise s njima za neke druge projekte. Turska za autoput, Kina za neku solarnu ili bi hidroelektranu itd. Ma ima ih koliko hocete. Volimo mi to politicki gledati jer se skupljaju poeni win win win. A neprimjetno je recimo proslo da je Aerodrom Beograd d.o.o. (ne Vanci) isao u Bihac da nudi pomoc i konsultantske usluge za gradnju aerodroma u Bihacu.

Koju zemlju, tamo samo raste kamen

Credit?

A za eksproprijaciju se ima?

Je, da, ali ne bih rekao da je za sada išta od to dvoje poželjno, pogotovo ako uzmemo u obzir da Split, ako se ne varam, još otplaćuje novi terminal, zar ne?

A zašto bi se brinuli o zujanju? Pa evo vam sugestija – otiđite na katastar, u pregled katastarskog plana, odaberite podlogu 1968 i pogledajte objekte u blizinu aerodroma. Mogu se nabrojati na prste jedne ruke. Svi su oni svjesno napravili kuće tamo i sad im smeta buka.

Alene trebate upisati u nove linije Tuzla-Istanbul.

Nemos bit j…. i posten,ovce i novce neide

Osobno smatram da je bespotrebno trositi toliki novac za otkup zemljista…luku jednostavno treba prebaciti na novu lokaciju gdje ce imati dovoljno mjesta za sirenje,nece smetati nikome a uz to i dobro povezanost sa vlakom, i busom….

Tako je, ljudi nemaju osjecaj koliki je to novac. Drugi problem je lokacija, koja jednostavno ne postoji osim iza brda kozjak.
Zna li se otprilike iznos koji je potreban za novu rulnicu i stajanku?

Za terminal u prvoj fazi ne treba vise od 100 milijuna. I isto toliko za USS.

Potpisujemmmmmm, svaka ćast na razmišljanju

Ima tri godine su uložili 100 miliona u zračnu luku.Ali prije toga su je trebali maknuti negdi drugo iza malačke.Sad bi se oni širiti…pa za 10 godina bi se opet širiti tako bi uništili sve stare jezgre uključujući trogir pantan i kastela.Opce poznato je to da je to država u državi kojom vladaju trojica kaštelana.To šta oni rade s privatnom zračnom lukom može proći samo u Hrvatskoj di je sve korumpirano.

Taxiway je planiran sjeverno od piste?

Onda je to opet li la rjesenje

Samo nevidim kako to izvesti onda, ako se napravi juzno, onda se mora uzeti dobar dio aprona

Prije nego šta sruše moju kuću,neka sruše tvoju!

Zasto onda to nije napravljeno nego ovaj vec sad premal terminal i uzasna L stajanka?

“Ipak Split ne vidi da je prvi prioritet paralelna rulnica”

” i na tome će intenzivno raditi u bliskoj budućnosti”

“Zračna luka Split ima paralelnu rulnicu u planu od 1998.”

HAHAHAHAHA. Pa Bajić je za ove likove Tim Clark.

Ne pretjerujem.

Da, Bajic je dobar manager za razliku od splitskih diletanata.

Naprema ovim u ZL Split je vrhunski menadžer.

Mogao bi biti direktor i odrađivati bolji posao.

Slazem se, kada zavrsi svoje u OU, neka ga dobro plate u Splitu da im zracnu luku postavi na zdrave noge.

Ne, ne bi. Imati profitabilnu zračnu luku je mačji kašalj.

Kao i vecina domacina na nasem brdovitom Balkanu, zeleli bi novac od turista, ali ako je moguce da oni uopste ne dodju, vec da spakuju novce u koverte i tako posalju.

Tipična priča jednog tipičnog aerodroma: razvoj aerodroma koče stanovnici koji su se tamo doselili debelo nakon njegove izgradnje..

Greška je što sadašnji managment ne poseže za exproprijacijom.

Apsolutno da je nonsens. To vam samo govori koliko su nesposobni i korumpirani.

HDZovci su Alene. Mislite da tu nema korupcije i nepotizma.

Evo malo pojasnjenje i otprilike je u svakoj drzavi ovakva procedura tako da nemojte mi uzimati za zlo u detaljima.

Eksproprijaciju sprovodi drzava na osnovu proglasenog javnog interesa. Donese se obuhvat podrucja, povrsina, parcele i to se objavi u sluzbenom glasilu. Nakon toga se obezbjede novcana sredstva ili zamjensko zemljiste i objekti ili slicno (drzava ima mnogo zemlje da se zna). Sudski procjenitelji obilaze lokacije i na osnovu klase zemljista, kvadrature objekata (bez obzira da li ima dozvolu za gradjenje ili ne), lokacije predmetnog objekta ili neke parcele vrsi procjenu u skladu sa trzisnom vrijednoscu. Vlasnik parcele, objekta ima dodatno do 20% nadoknade od ukupne vrijednosti imovine i to za troskove preseljenja, emotivne posledice vezanosti za predmet eksproprijacije, ekonomski gubitak itd. Opcije su da drzava vlasniku predmeta eksproprijacije obezbjedi slican objekat na drugoj lokaciji koja je ekvivalent ili da u skladu sa vrijednoscu finansijski obesteti vlasnika.
U ovom slucaju zracna luka moze podnijeti inicijativu. Eksproprisano zemljiste knjizi se gruntovno i katastarski na RH, koja npr Odlukom Vlade RH moze dati na koristenje zracnoj luci. Ukoliko zracna luka zeli da kupi predmetne lokacije ona mora uci u pregovore sa vlasnikom koji ne mora prodati imovinu zracnoj luci.
Lijep pozdrav svim citaocima ma gdje bili (nadam se vecina u hladovini a noge u plicaku).

Otprilike je tako. Javna preduzeca npr zracne luke ne mogu proglasavati javni interes. Kao sto sam rekao to radi drzava, da li vlada ili grad/opstina ne znam za zupaniju kod vas.
Tako strateski dokument tako znacajnog objekta kao sto je zracna luka ili npr autoput morao bi se donijeti strateski dokument ili vise njih. Jer kao sto sam rekao proglasava se javni interes od posebnog drzavnog znacaja i za zracnu luku takav dokument se izlaze na javni uvid u opstinama na kojima se nalazi plan obuhvata eksproprijacije. Svako ima pravo na uvid u taj dokument i stavi primjedbu ili sugestiju itd a koji strucna komisija koja se formira za izradu dokumenta moze da prihvati ili ne. U konacnici nacionalna skupstina ili Sabor RH usvaja glasanjem na sjednici.

Neki drzavni organ je morao to gdje je Škorpikova raditi. Je li to ulica? Ako jest neka ulica ili dio ulice vjerovatno je Grad Zagreb pokrenuo proglasenje javnog interesa.
Niko nema pravo da sprjecava javni interes jer se to proglasava za kolektivno dobro. Ali tako i privatna imovina je zasticena i za privatnu imovinu mora se ponuditi pravicna naknada i to najmanje kao sto sam gore u proslom postu napisao.
Grad Zagreb moze donosenjem novog prostornog/urbanistockog a na koncu i regulacionog plana (naravno mora proci javni uvid i na koncu glasanje u gradskoj skupstini) predvidjeti da se na vasoj kuci gradi novo saobracajno cvoriste (kruzni tok). Ako prodje vi ste predmet eksproprijacije, od tog momenta ne smijete nista graditi na posjedu ako ne dobijete saglasnost nadleznog odjela Grada Zagreba obicno neki odjel za imovinsko pravne poslove. I dok vam ne ponude pravicnu naknadu neku vilu na Tuskancu ili 3 miliona eura i vi to prihvatite ne smije vam niko uci u posjed. Mozete vi i odbiti tu ponudu ali onda ce vam ponudjeni iznos biti uplacen na vas racun a za razliku kojom niste zadovoljni imate pravo na sudski postupak i dokazivanje i vjestacenja itd. I tad ce vam doci s bagerima i policijom i iseliti vas. Jer niko nema pravo da zaustavlja proces gradnje nekog objekta od javnog znacaja.
Ali ne vjerujem da bi u EU neko tako nasilno radio. Ne smije vam niko podcjeniti vrijednost nekretnine ili zemlje, ali ni vi ne mozete traziti 100 miliona eura za kucu koja na trzistu vrijedi 5 miliona. Mora biti zadovoljen javni interes ali i pravicno obestecen vlasnik objekta koji je predmet eksproprijacije.

Razumnije cu ti objasniti kad se najavim da dodjem da nabodemo šarana na rašlje, u guzvi sam i sastavilo me i iz neba a i iz zemlje. A obecao sam doci ali nikako jbt

Sve to leži na jednom čovjeku,čoviku koji žari i pali,koji vedri i oblači u dalmaciji ,pardon srednjoj dalmaciji,a on je mentor gradonačelniku kaštela koji se protivi metrou do aerodroma,šta kazat o čoviku koji koči razvoj svog grada, kraja,propalica,izrod,izdajica…
Kad je Butković bio konačno za most ON i njegov stranački kolega pojedinačno ,jedan za drugim ulaze kod ministra sa svojim idejama, normalno ništa od mosta,triba gradit zaobilaznicu i luku u Novom (ne kaštel) Vinodolskom,dotični mister 10% sretan !
Di ima tu napretka,koja rulna staza ,koja stajanka,triba počet kopat tunel na Kozjaku i prodat zemlje u blizini izlaza!
Nema nama sriće dok četri kuma,četri jahača apokalipse jašu,ćao,papapa…..

Nije istina gosp. Alene,moram vas ispravit ,taj lik nije uopće iz Splita,on je iz Dugobaba,on živi u kaštelima ,ima utjecaja u vladi(makar tako izgleda),koji uopće nije iskoristio za dobrobit kraja gdje živi,laže ,samo gleda di su kamere,veliki pozer,pročitan odavna,hvali se se projektima a najveći projekt mu je nadstrešnica iznad kamina u vatrogasnom domu u Gomilici na plaži !?!?!On neda nikome da se probije u zagreb i da radi,lobira za split i županiju kao što radi kalmeta,pa bio je i protiv da i ona gospođa iz splita bude ministrica graditeljstva,uglavnom čudan neki lik uglavnom desktrutivan,štetan .
Bira kadar koji ga ne može ugrozit !
Uostalom,rekli ste da ga poznajete,dajte molim Vas pitajte ga što je korisno napravio za kaštela ,split i županiju,hvali se projektima,koji su to projekti ,pronatalitetna politika-bušenje kondoma !?!?
Toliko sam kivan na njega jer je toliko bezobrazan i nadobudan da nas sve smatra budalama koje ne razumiju njegove makinacije !

Stari problem ogromne sezonalnosti Splita. Tada (šezdesetih pa i sedamdesetih) Split ni leti nije imao toliko letova da bi druga rulnica bila neophodna. Nije bilo toliko stranih kompanija kao danas. Gro letova su bili, u sezoni JAT, Inex Adria i Aviogenex. Adria je dovozila uglavnom turiste iz Nemačke a Aviogenex iz Velike Britanije. Od stranih kompanija, kao klinac pamtim iz sedamdesetih, Sterling sa Super Karavelom, Čsa sa IL-18 i krajem osamdesetih LTU sa L-1011. Tako da je tada trebao biti zaista neki vizionar i Splitu da tako nešto predvidi. Danas se uglavnom Trogirani bune zbog toga što Split ima ILS prilaz jedino sa Trogirske strane (sa druge strane jedino vizuelni) Leti je to prilično veliki broj aviona koji preleću Trogir na maloj visini i prave priličnu buku. Splitu to treba zbog dva meseca godišnje, međutim i ta dva meseca donose mnogo više novca nego svih ostalih 10 meseci zajedno. Okolni meštani tvrde pazar. Znaju da aerodrom mora da kupi zemlju od njih pa ucenjuju i traže velike pare. Tako je i moja bivša firma htela da se širi ali su okolni meštani tražili skoro 10 puta veće pare od realne vrednosti. Na kraju su se nekako nagodili ali za skoro 5 puta veće pare jer firma nije imala izbora. Tako će i Split. Ili će dobro platiti tu zemlju ili će da radi eksproprijacija (što srpska vlada uveliko radi za autoputeve pa onda godinama ne plaća)

Vi mora da se salite?
Pa avijcaija je tad bila u povojima. Ko to danas gleda 50 godina unaprijed? Molim vas neki primjer. Neznamo sta ce biti za 5 godina, a kamoli 50. Sad smo kako izgleda opet na nekom vrhuncu koji ce se zadrzat jos neko vrijeme, a onda nas ceka sinusoida nadole. Nisu to nikakva vračanja nego je tako u svjetskoj ekonomiji, a avijacija ju samo prati najbrže. Vi ne zelite davati prognoze za broj putnika recimo na nekoj zracnoj luci za narednu godinu, a kako bi neko trebo razmisljati sta ce biti za 50 godina. A o tehnologiji koja ce do tada biti i kako ce ona utjecati na zracni prijevoz bolje da ne pricamo…

Aerodrom je 30godisnja investicija.
I Split je svoju funkciju u 30, a ako hocete i 40 godina ostvario.
Splitu ovo nije toliko goruci problem koliko se hoce prikazati. Za 3,4 mjeseca peaka se da sa ovim narednih pet godina. Bilo bi lijepo da se nesto napravi, ali nije hitno i ne gori, da se mora preplatiti. Bolje da se radi na povecanju prometa zimi.
I da naprave rulnicu, onda bi vise aviona moglo u sat vremena sletiti. I onda ne bi ih mogli di parkirati. I zato se prvo radi stajanka. Slican problem je bio prije 15ak godina. Slotovi su bili radi nemogucnosti parkinga jel je stajanka bila premala. Ovako i onako sve kasni ljeti sto zbog airspace slotova, strajkova, nekad i nevremena, aerodromskih slotova itd. Grcki otocni aerodromi imaju puno vece probleme pa se ishendla. I tako ce Split. Ko hoce top slotove vise ce platiti, ko hoce u vremenima van peaka ce ih dobiti jeftinije. Kontrola i handling ce imati zahtjevnije operacije koje ce ishendlati ko i do sada. To sve ide svojim tokom, vi bi to brze ali to ide brzinom svega u tom podneblju. I s vremenom ce to biti rijeseno.
Bitnije je da se radi, jos jednom ponavljam, na povecanju prometa zimi.
A to je sprega i politike i hoteljera i agencija i svega. A to ce jako tesko ostvariti. Da je neki jaci hotelski lanac prisutan i da ima tipa 7,8 vecih hotela u okolici onda bi oni krenuli sa dogovorima sa drugim hotelima i politikom da se radi na kongres turizmu, ili vikend breakovima ili cemu vec zimi. Ili da je neka jaka licnost voditelj nekog od trenutnih hotela. Tipa da je neki Andabak u prime godinama pa da okupi hotele pa da zajedno krenu prema gradu, zupaniji, i agencijama da se nesto pokrene.
Ali to ne uspijeva kod nas jel je svima ovako dobro i dobro se zaradi i ovako, zima je za ladit jaja jel ljeti se ubijes od posla. Pa treba nekad i odmoriti. I tako je i takp ce biti kod nas. Za to treba i neka vrsta drzavne strategije koju ima Turska sa Turkishem koji vozi turiste cijelu godinu, zaledje Turske dobavlja neznam hranu i cugu, i ostalo, znaci jedna grana industrije potpomaze drugu. Kod nas je jedina grana industrije beton i cigla pa ubaciti nekoga unutra, san svakog Hrvata da ima mali apartman, dva, tri i rentat ljeti.

Vi pravdate ljenost managmenta.

Upravo gledanje “50 godina unaprijed” dijeli vizionare od ovih naših “stručnjaka stratega”… 1975. u ljeto sam, nakon prve godine studija na Višoj Zrakoplovnoj školi, bio na praksi na splitskom aerodromu i tada su mi pokazali idejni plan razvoja aerodroma koji su izradile Ujedinjene Nacije, a koji je čak predviđao dvije paralelne piste s terminalom između njih. Naravno, Kaštela su u to vrijeme bila neizgrađena u usporedbi s današnjim stanjem; u onim političkim uvjetima i općoj besparici nije bilo realno tako nešto očekivati – ali vizija je postojala. Da se tada bar krenulo s otkupom zemljišta uokolo…

Koga boli ona stvar za nešto što je bilo prije 50 godina.

Jos zalosnije je sto ih je 90% bosanaca, a doselili se iza rata

Prije da su Hercegovci. Molim da se preciznije izrazavate. 😂

Apsolutno da. Bili su se bespravno uselili i u našu kuću posle rata pa smo ih morali policijom isteravati. Na Čiovu kao skakavci. Bili su zauzeli svaku kuću koja je bila prazna.

Najbolje da turisti uopce ni ne dolaze, nego da samo posalju pare u plavoj kuverti s dostavom na kucnu adresu.

Pa pobogu, građani oko zračne nisu isto što i ljudi koji ne žive kod zračne luke a predstavlajju institucije. Vi ste ih iz nekog razloga izjednačili.

Ovo ste vi napisali ” Oni žele putnika, ali ne i letove!!!”

Dakle pričate kao da se radi o istim ljudima koji žele putnike a ne žele letove što je notorna neistina.

Putnike i letove želi većina stanovništva i naravno bilo koja relevantna institucija. Naravno, dio lokalnog stanovništva u neposrednoj blizini aerodroma imna problema sa bukom, kao i na svakom aerodromu u svijetu.

toliko oprečni stavovi istog područja. Oni žele putnika, ali ne i letove!!!

Razumem obe strane… Pobediće na kraju onaj koji bude dao najviše para. Svako ima svoju cenu…

Postoji li nekakva skica proširenja stajanke i nove rulnice?

S jedne strane razumijem ljude koji žive blizu da im smeta buka, ali uvijek će nešto nekome smetat. To ne može i ne smije kočiti razvoj aerodroma. Smatram apsolutno potrebnim izradu rulnice i proširenje stajanke. Nadam se da ovo održavanje dobrosusjedskih odnosa radi kupovine zemlje za rulnicu nije izgovor za nedostatak novaca i da će se i s tim krenuti kad i sa proširanjem stajanke.

Ne znam kojoj političkoj grupaciji pripadaju ali mogu reći temeljom tridesetogodišnje suradnje sa svim rukovodstvima zracnih luka u RH da je splitsko rukovodstvo najbolje i najstručnije od
svih
Ponasaju se vrlo odgovorno i
svaka gospodarska odluka je krajnje promišljena

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!