zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

BREAKING: Mađarska želi Budimpeštu nazad u državno vlasništvo

Mađarski premijer Viktor Orban je objavio da će Mađarska ponovo uči u većinsko vlasništvo Aerodroma Budimpešta. Mađarska je aerodrom dala u 75-godišnju koncesiju 2005. godine, a nakon toga više koncesionara izmijenilo. Orban je izjavio da koncesija nije „strateški interes“ Mađarske i da je ista štetna po Mađarsku. Koncesionari ne pokazuju interes da prodaju udio mađarskoj. Desi li to, isto će Mađarsku koštati preko 2 milijarde EUR.

Višekratno sam spominjao koliko je koncesija Budimpešte štetna i prikazivao je kao primjer aerodromima regije kada su ulazili u koncesiju. Čak sam o tome napisao i kolumsku analizu. I eto, bio sam u pravu. Nakon 15 godina to je shvatila i Mađarska, te sada silom želi aerodrom nazad. A to bude ih koštalo! IATA je objavila da ne preporuča davati aerodrome u koncesiju, a eto ovaj primjer Budimpešte najbolje pokazuje koliko je to štetno po državu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Budimpešta

16 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Jako su male šanse da mi ikada saznamo sadržaj ugovora sa koncesionarom.
Sve će biti lepo, dok je situacija na tržištu solidna. Međutim kada krenu ozbiljni problemi onda ćete videti koliko je koncesija loša stvar.
Jedina prednost koju međunarodni koncesionari imaju, je da mogu uticati na nekog od svojih partnera da poveća, ali i smanji broj letova ka jednom od svojih aerodroma u skladu sa interesima grupe. A to može ali i ne mora biti u interesu pojedinačnog aerodroma i države.
Oni takođe mogu napraviti dilove, gde na jednom aerodromu povećaju naknade a na drugom ih smanje da bi indirektno smanjivali profit na jednom aerodromu a povećavali na drugom, i tako po potrebi izbegavali dažbine, poreze i slično.
Šta čemo da radimo ako povećaju naknade prema JU a na primer smanje ih AF-KLM grupi, i tako indirektno krenu da guše JU? Isto može da se desi i OU u ZAG?
Ukratko koncesionarenje je po meni, vrlo riskantna priča.
Vodovodi, elektroprivreda, pruge, luke, aerodromi su osnovna državna monopolska infrastruktura i to se ne daje nikada u ruke stranaca.

Gde cete nesolidniju situaciju nego li svetska pandemija? Ceo avio saobracaj je u BEG redukovan prosle godine u prolece za 99%. Ja ne mogu zamisliti veci poremecaj trzista od toga a opet imamo u sred te nesrece veliko ulaganje Vincija.

Svesni su oni da najvecu zaradu imaju od JU i zato nece seci granu na kojoj sede zbog desetak nedeljnih letova AF-KL grupe.

Investicije su tu. Napredak je tu. Videli smo sta planiraju do 2025. Nema niti jednog razloga za sad da u to sumnjamo. Uradili su u najgore vreme ono sto srpske vlasti nisu u najbolje.

Dakle, cini mi se da Vas realnost demantuje. Kad budete u Beogradu pogledajte kako radovi napreduju pa mi javite informacije o toj “realnosti”.

Ja sam misljenja da je Beograd daleko bolje prosao sa koncesijom pogotovo sto je zakljucena tek pred pandemiju (naravno to se tad nije znalo) koja je saobracaj radikalno smanjila.
Medjutim i pored toga koncesionar zavrsava dogradjivanje i modernizaciju terminala sto u ovo vreme zasigurno ne bi bio slucaj da Beograd nije pod koncesijom.

Ne bi aerodrom imao novca odraditi to sve pogotovo jer su investicije velike a prihodi osetno smanjeni. Secate li se koliko godina je samo odlagano zidanje jos jednog sprata kako bi se odvojili dolazni i odlazni putnici? I nikad do dolaska Vincija nije bilo ni zapoceto a kamoli zavrseno a bilo je planirano daleko pre nego sto se i razmisljalo o koncesiji. I to je samo jedan od primera sta sve nisu uradili…

Dakle za prosirenje terminala morala bi uleteti drzava koja bi u tom slucaju imala dodatne velike troskove a umesto toga ima prihod od koncesionara (ili bar nema rashod) a istovremeno ce porasti kapacitet aerodroma sto ce koristiti kako Air Serbiji tako i srpskoj privredi.

Koliko mi je poznato koncesionar se u Budimpesti vec menjao a to se ne bi desilo da je prvi bio zadovoljan poslovanjem. U Beogradu se cini da je partnerstvo Vincija i srpske vlade za sad uspesno i nadajmo se da ce tako i ostati na obostrano zadovoljstvo.

Ma pustite to vi to sto su oni imali rezervisano. Lako se to da promeniti. Taj se novac lako moze na nesto drugo potrositi pogotovo u vreme pandemije kad letova nema ili ima mnogo, mnogo manje.

Ono sto je cinjenica jedino je to sto oni nisu skoro nista uradili dok Vinci nije dosao, iako je bilo i rezervisano i najavaljeno. A to je vrlo, vrlo istinito. Cak nisu uspeli napraviti ni najobicniju terasu sa pogledom na pistu koju su obecavali a kamoli nesto vece.

Eto vidite, tri puta. Sigurno nije sto im je bilo dobro. O tome sta bi bilo kad bi bilo nema svrhe prognozirati, jer nije realno. Ono sto jeste realno je da Vinci sa svojim novcem u vreme najgore po avijaciju prosiruje kapacitete beogradskog aerodroma, znatno osavremenjuje postojeci terminal, gradi umetnutu pistu, sredjuje ceo prostor oko aerodroma i obezbedjuje nove avio kompanije da slecu na BEG. Naklon do poda.

Mozemo znati. Pogledamo unazad i vidimo da nisu realizovali. Cak se i Vlaisavljevic, inace dokazani “strucnjak” jadao kako mu je zao sto nije izgradio terasu iako je obecao.

A terasa je od svih tih projekata bila najlakse resiva.

Ja vam govorim da nije uradjeno nista od onoga sto danas Vinci radi i ne bi ni bilo uradjeno da nisu oni dosli. U poredjenju sa onim sto Francuzi danas rade sve ovo sto ste vi naveli je obicna sminka. Imam godisnje oko 30 letova i jako dobro znam kako je bilo, sta je i koliko uradjeno a i kako ce biti.

Hala za docek putnika je oduvek bila u uzasnom stanju, put od arrivals do parkinga je kao u Bejrutu a divlji taksisti na svakom koraku. Ma divota jedna koliko su uradili.

Prosirenje u Beogradu se samo poklopilo sa pandemijom. To prosirenje bi bilo uradjeno i sa i bez pandemije, ali ono sto posebno raduje je nivo prosirenja koji se ne moze ni u snu meriti sa Nisom niti u apsolutnim niti u procentnim pokazateljima.

Smatram da je vrlo spektakularno to sto se radi u Beogradu, a nije uradjeno u proteklih ni manje ni vise nego 40 god. Znate li vi da je Terminal 2 sagradjen daleke 1979? Od tad samo malo sminke i to je to. Prva ozbiljna investicija u aerodrom od kako je Tito umro. Konacno.

A jos su i doveli u vreme pandemije Air France, KLM, El Al, Luxair, Windrose, Eurowings, Red Wings, SkyUp.

I na svemu tome svaka im svaka cast.

To jednostavno nije istina. I to vam kaze neko ko jako cesto leti iz Beograda.

I svako ko je nepristrasan ce to videti. Onome kome je interes da to ne vidi uzalud je bilo sta objasnjavati.

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!