zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Boeing lobira kod Vlade SAD-a

Ziad Ojakli, šef lobista Boeinga lobira u Washingtonu na Saveznu vladu SAD-a da im pomogne u prodaji Boeinga u Kini. Boeing je objavio da nije dovoljno jak da tako što učini sam i da isto mora biti produkt poboljšanja odnosa Kine i SAD-a na području trgovine, koji odnosi su na najnižem mogućem nivou.

Kina se u zadnje vrijeme okrenula isključivo Airbusu. U prošloj godini Airbus je isporučio 117 aviona u Kinu, Boeing njih tek 8. Kina je naručila više stotina aviona od Airbusa u posljednje vrijeme, ali ni jedan jedini od Boeinga.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ziad Ojakli

16 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Gledajući onaj dokumentarac o padu dva Maxa i kako se Boeing ponašao tada, zaslužuju sve što im se događa. U stvari ne zaslužuje Boeing kao firma jer su kao firma ipak zadužili ovaj svet, ali pojedinci koji su upravljali firmom su zaslužili robiju a ne da se kao David Mullenber penzionišu sa zlatnim padobranom (dobio, čini mi se, 62 miliona dolara otpremnine). Da su te ljude poslali u zatvor mislim da bi i odnos prema Boeing-u bio ponegde drugačiji.

Sada dolazi na naplatu onako grubo Trampovo ponasanje prema Kini. Kina se opasno brzo razvija i za svoj novac bira da kupuje robu koju zeli. Nikakve ucene i bilo sta drugo tu vise ne pomazu – samo cista ekonomija i interesi. Boing bi pre svega trebalo da pogleda svoje dvoriste i tu ustanovi zasto mu opasno kasni ili su kasnili svi trenutno aktuelni tipovi aviona u toku razvoja i kasnijeg peglanja propusta. Ako se ova vest procita malo drugacije moze se shvatiti kao “nismo imali narucenih aviona, samim tim nam trebaju dodatne olaksice i pomoc drzave”.

Slažem se samo donekle. Ne možeš i pojesti pitu i ostaviti je za kasnije. Ameri su krenuli u protekciju svoje industrije, odgovor Kine je očekivan. Čemu onda čuđenje i cvilež Boeinga? Osobno mislim kako su SAD sasvim opravdano ocijenile da je krajnje vrijeme vratiti se protekciji vlastite industrijske proizvodnje, jedino je problem što se time štite i primjeri neviđene drljavosti poput ovoga što se godinama događa u Boeingu. Da nisu reagirali i krenuli u “trgovinske nebuloze”, za koje desetljeće i ne bi više imali što zaštititi. Uostalom zar nismo u pandemiji vidjeli kako proizvodnja svega na dalekom istoku može imati i prilično neugodne posljedice kad se proglasi lockdown za cijelu Kinu, ili kako samo jedan prepriječeni brod u Suezu uzrokuje poprilične glavobolje. Odmah da napomenem da sam sasvim svjestan dvoličnosti SAD-a i zapada koji su bjesomučno propagirali “slobodnu trgovinu” dok je to išlo njima u korist. Nema nevinih u toj priči.

Nasuprot tome, “zelena” EU je dopustila da joj industrija u natpolovičnom postotku bude kupljena od kineskih tvrtki, tj kineske države, ni 1000 prodanih airbusa tu ne može popraviti bilancu, a ionaku je dobar dio proizveden u Kini. Dodati na to kolektivnu histeriju zbog pandemije, energetski rat nakon invazije na Ukrajinu, manijakalno brojanje ispuštenog CO2 bez obzira na održivost poslovanja… samo su posljednji čavli u lijesu industrijske proizvodnje u EU. A kako žive države pod kineskom dominacijom, mi europljani ćemo uskoro saznati. “Glazba” koja dopire iz nekih afričkih zemalja nije tako milozvučna, ali hej važno je spasiti svijet, nek krave ne podriguju metan, motori CO2…
Kažu Dječaci:
“Al praznovjerju i mraku održali smo sprovod
Kad su kraj sela postavili dalekovod
Sad botun stisne se i čudo se dogodi
Svijetlo sjaji, struja se oslobodi”

U velikoj meri se slazem sa komentarom, i zelim jos nesto da dodam. Stits svoju industriju tako sto zaista tamo nesto proizvodis od pocetka do kraja. A ne kao sada malo software development u Kini i Indiji, malo pogon za pravljenje ovoga i onoga u Vietnamu… Kina se na ovaj nivo razvoja nije dovela sama od sebe pre svega. Vec su godinama njih koristili upravo Amerikanci kao jeftinu radnu snagu za sve i svasta. Vi nama pravite proizvod mi masno ubiramo profit i svima super. E kroz vreme ovaj koji pravi poceo je i nesto sam da zakljucuje i skoluje se svojim iskrenim trudom i radom i postao je ozbiljan poslovni igrac. Koristeci alate koje mu je amerikanac doneo i znanja koja je stekao upustio se u trku i postaje lider u svemu. Sada smo se setili da proizvodnja cipova u Kini na primer i da moze doci do problema, a sta se desilo sa fabrikama cipova iz zapadnog sveta zasto je njih pojeo mrak?

Sasvim se slažem s vašim komentarom. Kina je zbog pohlepe zapada došla u poziciju globalnog lidera. Mrak je pojeo tvornice na zapadu jer su “manageri” zaključili da su radnici “preskupi” u odnosu na tada manje od 2 dolara satnice u Kini. Sad kad se klatno zanjihalo na kinesku stranu, kina postala “monopolist proizvodnje”… došlo se do toga da ih treba spriječiti. Pošteno? Svakako nije. Sad kad treba nešto podignuti od početka na zapadu… onda plač kako je Kina upravljana ekonomija i nelojalna konkurencija. Svakako degutantno.

Sve je istina. Zapad je to uradio i ovde kod nas. Zahtevali potpuno otvoreno tržište beu ograničenja znajući da naše firme ne mogu tako brzo, ili uopšte, da se odupru, njihovim mnogo efikasnijim firmama i da će pre ili kasnije kod nas sve da se uvozi od njih. Sad su došli u situaciju da se sve uvozi iz Kine jer su oni tako hteli. Bilo im je jeftinije, pravili velike profite a sad se kinezi naučili da sami prave. Uložili ogroman novac u univerzitete i u školovanje ljudi. Kada su pitali ljude iz Apple-a zašto ne vrate proizvodnju u Ameriku odgovorili su da u Americi za potreban broj kvalitetnih inženjera moraju da pretraže četvrt Amerike a u Kini to nađu u jednom gradu.

Pa da im sutra SAD zabrane da lete Boingom ako budu u nekoj zavadi? Nisu ludi.

Sto bi se reklo na ovim nasim prostorima – ne moze i jare i pare. Svaka politicka odluka drasticno utice na ekonomske rezultate kada se nameris pa bar priblizno ravnopravnim sa sobom.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!