zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Podgorica otvara autobus do grada

Podgorica je jedini aerodrom u regiji glavnog grada koja nema autobusnu vezu prema gradu, usprkos činjenici da je na aerodromu bilo čak 1,3 milijuna putnika 2019. godine. Prije šest godina bila je otvorena autobusna linija broj 20, koja je prometovala od Hrama Hristovog vaskrsenja do Aerodroma i to svakih 30 minuta. No, interes putnika je bio vrlo malen, a linija je gubila ogroman novac. Prema riječima samog prijevoznika razlog tome je što je taxi u Podgorici vrlo jeftin pa se putnici nisu odlučivali za tek nešto jeftiniji autobus.

No, Gradska skupština će 27.12. razmatrati odluku o ponovnom uvođenju autobusne linije, a na inicijativu Aerodroma. Pretpostavlja se da bi se linija trebala otvoriti sa ljetnim redom letenja i da će karta koštati oko 2,50 EUR po jednom smjeru.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Podgorica

34 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Skoplje nema aerodromski bus takodje.

Da, videh.. 2017. ga nisu imali, očigledno su ga ponovo uveli.

Ima, prije dvije godine sam koristio bus liniju. Problem je što dosta rijetko vozi, ali u odnosu na taksi je zaista jeftino.

Ova autobuska linija treba da posluzi da zaposleni na aerodromu u Podgorici mogu da je koriste za dolazak/odlazak na posao.Tada bi i samo aerodromsko preduzece moglo da ukine organizovani prevoz zaposlenima a da sredstva koja sada odvaja za tu namjenu preusmjeri na odrzavanje ove linije.Linija treba da posluzi i kao veza stanovnika naselja u blizini aerodroma sa gradom.U sustini sam aerodrom bi trebao da samostalno razvije ovu liniju.Vec imaju jedan veci autobus sa 50+ sjedista i jedan manji sa 25 sjedista,uz mala ulaganja mogli bi da naprave cak i dobar posao,posebno sto mogu racunati i na neku subvenciju grada Podgorice kao zainteresovane strane.Takodje tu su i drugi subjekti koji posluju na aerodromu i naravno zainteresovani putnici.

U Srbiji drzava umesto sto subvencionise letove sa aerodroma tipa Morava bolje te novce da usmeri u aerodrumske autobuske linije da ljudi uz Kraljeva, Cacka, Sombora, Novog Sada, Pazara… imaju jeftinu i sigurnu vezu do aerodroma Tesla.

Kraj podgoričkog aerodroma prolazi pruga i postoji železničko stajalište ‘Aerodrom’. Uz nešto gušći red vožnje na pruzi, Air Montenegto bi, u saradnji sa železnicom, mogao da nudi svojim putnicima karte za Bar, Sutomore, Kolašin, Bijelo Polje, Nikšić.

Ma u sustini aerodrom u PG treba autobuskom linijom povezati upravo sa glavnom zeljeznickom stanicom sto bi onda putnicima omogucilo da koriste i servis zeljeznice ako im je po dolasku/odlasku iz CG potrebna ta usluga.

Ok cekam analizu.

Moze i zeljeznicka veza sa gradom,nije neizvodljivo…

A pa to im ispod časti da putuju busom do aerodroma a nastavljaju avionom… gde čojstvo da zavrsi u busu pa da ih neko uslika i okaci na instagramu.
A tek sto 80% njih putuje u Beograd gde su glavne face 😎

Apsolutno tačno!!!! I da je bus free opet bi iz navedenog razloga koristili taxi!!!

Ali nije problem u parama. Napisao sam u cemu je caka a vidim da se i drugi slazu sa mnom. To je stvar mentaliteta a ne para ili vremena. I prestiza!

A šta ako je bus Merc? 😂

Koliko košta taxi u Podgorici od grada do aerodroma?

A oko 6e je bio taksi ali je poskupio u poslednjih pola godine ali svakako ne bude preko 8e

To zapravo znači ako su tri putnika, već se isplati taksijem…

Pa za tri putnika se i u Parizu vise isplati sjesti u taksi nego koristiti autobus od CDG do Trijumfalne kapije gdje je krajnja stanica kod zgrade belgijske ambasade.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!